Nieuws

Microsoft viert antipiraterijdag

Illegale kopieën van Windows en Office komen in sommige landen vaker voor dan versies die netjes in de winkel werden gekocht. Reden voor Microsoft om een wereldwijde dag tegen de piraterij te organiseren, met acties in 48 landen.

Wat die acties juist inhouden, verschilt per land. In de VS zal Microsoft de dag beginnen door gerechtelijke procedures op te starten tegen een aantal personen die piraatsoftware verkochten. In andere landen licht de nadruk op voorlichting.

In België komen er niet echt speciale initiatieven, zegt Aurelie Couvreur van Microsoft: "De antipiratendag richt zich voornamelijk tegen criminele bendes en dat probleem stelt zich niet echt in ons land." De strijd tegen illegale software wordt in ons land vooral gevoerd via de BSA, een organisatie die zowel aan voorlichting als aan onderzoeken tegen organisaties doet.

Goede cijfers
België scoort sowieso relatief laag op de piraterijschaal. Ongeveer 27 procent van alle software is illegaal, becijfert BSA, wat ons land een score geeft die maar iets hoger ligt dan de beste leerlingen in de klas (de Scandinavische landen). Volgens Couvreur zitten bij die 27 procent aardig wat mensen die niet weten dat ze illegale software gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze een tweedehandse computer kochten waarop Windows geïnstalleerd is of omdat een licentie meermaals gebruikt werd.

Bij een actie twee jaar geleden werden gebruikers er via het Windows Genuine Advantage-programma op attent gemaakt als ze een illegale Windows gebruikten. "Ongeveer de helft kocht daarna een geldige licentie", merkt Couvreur op. Dat zou bewijzen dat die helft wellicht niet doorhad dat hun software niet helemaal koosjer was.

Andere landen
In andere Europese landen onderneemt Microsoft wel actie. In Nederland heeft het softwarebedrijf vijf klachten ingediend tegen piraten die illegale software online verkochten. Ook in het Verenigd Koninkrijk werden eerder deze maand twee rechtszaken opgestart.

Microsoft Frankrijk start de dag met voorlichting gericht op douaniers, zodat zij nagemaakte Windows-dozen kunnen herkennen. Ook gooit de Franse vestiging zich achter een rechtszaak tegen softwarepiraten die verantwoordelijk zouden zijn voor 1,2 miljoen dollar aan illegale software.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business