In de hevige concurrentiestrijd tussen laptopmakers zet Toshiba zijn kaarten op lichte, stevige computers met magnesium behuizing en ingebouwde 3G-connectiviteit. Het bedrijf toonde woensdag in Zürich vier nieuwe zakelijke laptops die het resultaat zijn van die strategie. De vederlichte Portégé R600 (gewicht: 779 gram) is de grootste blikvanger. "Licht en sexy, zoals we onszelf allemaal graag […]

Advertentie

In de hevige concurrentiestrijd tussen laptopmakers zet Toshiba zijn kaarten op lichte, stevige computers met magnesium behuizing en ingebouwde 3G-connectiviteit. Het bedrijf toonde woensdag in Zürich vier nieuwe zakelijke laptops die het resultaat zijn van die strategie. De vederlichte Portégé R600 (gewicht: 779 gram) is de grootste blikvanger.

Portégé R600

"Licht en sexy, zoals we onszelf allemaal graag zien", grapte Alan Thompson, de Britse vicepresident van Toshiba Emea, over de R600. Het is de opvolger van de R500; vorig jaar op de markt gebracht als lichtste laptop ter wereld. Het lage gewicht wordt onder meer bereikt door magnesium te gebruiken als materiaal voor het chassis.

Portégé R600 gewogen

Buitengebruik
De R600 heeft een verbeterd 12,1 inch transflective scherm, waarbij het mogelijk is om de backlight uit te schakelen en gereflecteerd zonlicht te benutten voor buitengebruik. De resolutie is 1.280 bij 800 pixels. De batterij gaat volgens Toshiba acht uur mee.

Binnenin huizen een 128 GB Solid State Disk (SSD), 1,4 GHz Intel Core2 Duo-chip en 3 GB RAM (uitbreidbaar tot 5 GB). Er kan ook worden gekozen voor een 160 GB harde schijf en optioneel wordt een DVD-brander à 75 gram en 3G-module ingebouwd. Rubberen stripjes beschermen het moederbord en het scherm bij een val.

Oranje rubberen stripjes bieden bescherming aan componenten Geen ruimte verspild binnenin de R600

Foto links: Rubberen oranje strips beschermen componenten. Foto rechts: geen ruimte is onbenut gebleven binnenin de Portégé R600. 

Stevig met magnesium
Volgens Toshiba is de robuustheid het belangrijkste criterium voor een zakelijke notebook. Werknemers sjouwen de laptops immers overal mee naartoe, waarbij de apparaten aan de nodige risico’s worden blootgesteld. Maar ze moeten tegelijkertijd licht zijn. Daarom gebruikt Toshiba het lichte maar sterke magnesium voor het chassis. Ook de nieuw geïntroduceerde Portégé M750 (met draaibaar aanraakscherm) en de Tecra R10 (bedoeld voor de senior manager) zijn ermee uitgerust. 

Portégé M750

Portégé M750 met draaibaar aanraakscherm

Carbon
"Toshiba verkiest magnesium boven het nog lichtere maar duurdere carbon fiber, omdat het de kosten in de hand wil houden", zegt Emannual Gueritte, hoofd productmarketing. Aluminium, door Apple deze week juist in de schijnwerpers gezet, vindt het bedrijf echter niet sterk genoeg. "Het probleem is dat het kan buigen door hitte. Het is sterk, maar zeker minder sterk dan magnesium en carbon fiber", aldus Gueritte. "Het gaat allemaal om keuzes."

De nieuwe laptops zijn getest op valbestendigheid door het Duitse testinstituut TÜV. De Tecra R10 overleeft bijvoorbeeld een val van één meter hoogte op vier zijden. Dat is volgens Thomas Teckentrup, algemeen marketingmanager voor Toshiba EMEA, "Het meest duurzame product dat Toshiba ooit heeft ontworpen." De Portégé M750 kan een vergelijkbare val hebben. De Portégé R600 en A600 (de vierde nieuweling) verdragen een val van 75 centimeter hoogte op vier zijden.

‘Koffie-bestendig’
De producten zijn in tests tevens blootgesteld aan veelvuldig schudden en aan temperaturen van min 45 en plus 70 graden Celcius. Als er koffie over het toetsenbord gaat, is paniek niet direct nodig. De gebruiker heeft nog ongeveer drie minuten de tijd om de boel op te ruimen dan wel zijn data te beschermen.

Instapmodel
Toshiba heeft ook een ‘instapmodel’ gelanceerd, de bovengenoemde Portégé A600. Dat broertje van de R600 ontbeert een magnesium chassis, maar is dan ook vierhonderd euro goedkoper. Het gewicht van 1,46 kilogram is bescheiden genoeg voor een mobiele pc. Ook deze laptop heeft een batterij die acht uur mee moet gaan. Verder heeft de A600 een 12,1 inch scherm, 160 GB harde schijf (128 GB SSD is optioneel), 3GB RAM,1,2 GHz processor en een optische drive. Met deze middenklasser mikt Toshiba op een breed publiek.

Portégé A600 

Portégé A600

Design

Ondanks de nadruk op robuustheid onderkent Toshiba dat design van laptops belangrijker wordt gevonden door zakelijke gebruikers. “Een paar jaar geleden lag dat nog wat moeilijk in de sector”, zegt Teckentrup. Maar volgens hem is het nu gewoon een aspect geworden van representatie, net zoals de bedrijfswagen. Eerdere laptops uit de Tecra-reeks hadden een wat saai uiterlijk. Maar de Tecra R10 heeft het slanke design van de R500.

Tecra R10

Tecra R10

3G voor alle modellen
Toshiba biedt voor het eerst in zijn complete reeks nieuwe zakelijke laptops optioneel ingebouwde 3G-module. Het bedrijf heeft die functionaliteit optioneel gehouden, met het oog op de prijs, zegt Alain Kergoat, marketingdirecteur bij Toshiba France. "We hadden het ook standaard in alle laptops kunnen stoppen, maar dan zouden de laptops honderd euro duurder zijn geweest. We geven de consument liever de keuze."
3G-module in R600 
3G-module in de Portégé R600

Desalniettemin heeft Toshiba besloten om in de Benelux enkel de nieuwe modellen mét 3G-module te lanceren. "Wij vinden dat dat past bij de doelgroep in kwestie, namelijk mensen die kiezen voor een zeer lichte notebook omwille van hun mobiliteit", licht marketingmanager Lieven de Meester van Toshiba Benelux toe. 

 

Vanaf eind dit jaar, begin volgend jaar gaat Toshiba iedere laptop met ingebouwde 3G-ondersteuning voorzien van een logo met daarop de tekst ‘Mobile Broadband’. Dat logo is eind september voorgesteld door een alliantie van bedrijven zoals Toshiba, Asus, Dell, Ericsson, Qualcomm en Vodafone. Laptops met dat logo ondersteunen snelheden van ten minste 3,6 Mbps, maar Toshiba-producten gaan tot 7,2 Mbps.
Logo voor 3g-module 

De Portégé R600 en A600 zijn begin november leverbaar vanaf respectievelijk 1.599 (exclusief BTW) en 1.199 euro. De Portégé M750 kost minimaal 1.499 euro. De Tecra R10 wordt niet in de Benelux ingevoerd.

Advertentie