Nieuws

UAC wordt toegankelijker in Windows 7

User Access Control moet wel de controversieelste functie uit Windows Vista zijn. Na geklaag en onbegrip van gebruikers gaat Microsoft het UAC-systeem aanpassen voor Windows 7.

"We hebben de boodschap duidelijk ontvangen dat jullie gefrustreerd zijn. Jullie vinden de UAC-verzoeken te vaak voorkomen, irritant en verwarrend." Weg gaat het systeem echter niet, want, zo benadrukt het Windows-team, User Access Control maakt Windows toch veel veiliger.

Kort samengevat zorgt UAC ervoor dat telkens wanneer een programma een systeemonderdeel van Windows aanspreekt, de gebruiker daarvoor zijn toestemming moet geven. Als hij beheerder is van de computer, dan volstaat een druk op de OK-knop. In het andere geval moet de gebruiker een beheerderswachtwoord ingeven.

Aanvankelijk zorgde UAC inderdaad voor veel frustratie. Heel veel programma’s maken immers onnodig gebruik van Windows-systeemonderdelen, wat een stortvloed aan UAC-pop-ups opleverde. Daarbij komt dat heel wat Windows-onderdelen ook andere belangrijke componenten aanspreken en een verzoekvenster uitlokken. Soms op het ridicule af, als u bijvoorbeeld onder sommige omstandigheden een stukje tekst wilt kopiëren en plakken.

UAC wordt genegeerd
In een blogposting zegt Ben Fathi van het Windows-team dat het aantal keer dat UAC de gebruiker lastigvalt inmiddels danig is teruggelopen. Deels omdat ontwikkelaars het onnodig aanroepen van systeemonderdelen hebben teruggedrongen, deels omdat SP1 voor Vista de UAC-regels versoepeld heeft.

Maar er is een groot probleem: de meeste thuisgebruikers blijven ingelogd als beheerder en hebben een cultuur ontwikkeld van gewoon het UAC-venster wegklikken. Het effectief lezen doet nagenoeg niemand. Uit een Microsoft-onderzoek blijkt zelfs dat slechts dertien procent van de bevraagden iets specifieks kan herinneren over de UAC-vensters die ze hebben gezien.

"We zijn bezorgd dat gebruikers vanwege het grote aantal verzoeken als gewoontedieren reageren in plaats van de kritieke verzoeken te lezen en juiste beslissingen te nemen", schrijft Fathi. Daarbij komt nog dat de echte powerusers het UAC-systeem gewoon uitschakelen. Conclusie: het UAC-systeem mist voor veel (thuis)gebruikers zijn doel.

Windows 7
Daarom zal UAC in Windows 7 aangepast worden. Fathi zegt dat het Windows-team zich op vier vlakken gaat concentreren. Om te beginnen moeten onnodige UAC-vensters geschrapt worden, zodat gebruikers alleen geconfronteerd worden met belangrijke waarschuwingen. Microsoft wil daarvoor overleggen met de ontwikkelaars van programma’s die voor de meeste UAC-heisa zorgen.

Voor de poweruser komt er een meer gelaagd systeem, dat hem moet overtuigen om UAC niet volledig uit te zetten. Zo kan een ervaren gebruiker aangeven in welke gevallen User Access Control hem moet lastigvallen.

"We zijn van plan om voort te bouwen op de positieve aspecten van UAC voor de standaardgebruiker. Tegelijkertijd gaan we rekening houden met de overweldigende feedback dat de gebruikerservaring beter moet", aldus Fathi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business