Nieuws

Morph AppSpace: cloud computing voor dummies

 

Morph AppSpace laat u toe om een webapplicatie te uploaden, waarna de hosting en het onderhoud volledig voor u geregeld worden. Vanaf 1 dollar per dag krijgt u high availability, load balancing, back-ups, realtime monitoring en systeembeheer. Statistieken van uw toepassing, zoals processor- en geheugengebruik, zijn realtime te volgen in het control panel.

Met een gratis developeraccount kan u testen of Morph AppSpace een geschikt platform is voor uw toepassing. Eenmaal operationeel kan u op elk moment met enkele klikken meer capaciteit aankopen, ook voor een beperkte tijd, bijvoorbeeld als u een bezoekerspiek verwacht. De basiscapaciteit wordt uitgedrukt in een ‘cube’. Daarmee kan uw database 1 gigabyte groot zijn, de maandelijkse transfer 3 GB en de opslag 1 GB. Voor 1 dollar per dag krijgt u twee ‘cubes’, 10 gigabyte database, 30 GB maandelijkse transfer en 20 GB opslag.

Onder de motorkap maakt Morph AppSpace gebruik van Amazon Web Services EC2 (Elastic Compute Cloud) en S3 (Simple Storage Service), gevestigde technologieën in het cloud computingwereldje. U kan op Morph AppSpace webapplicaties in Ruby on Rails, Java of Grails ontwikkelen. Later dit jaar worden PHP en Python verwacht. Het voordeel van die standaardomgevingen is dat u niet hoeft te vrezen voor vendor lock-in: u ontwikkelt gewone Rails- of Javawebapplicaties en als u Morph wilt verlaten, kan dat gerust. Heel wat andere cloud computingaanbieders ondersteunen namelijk die technologieën en u kan ze ook altijd op een eigen (virtuele) server deployen. U zal slechts een minimum aan platformspecifieke codes moeten aanpassen.

Morph Labs biedt uitgebreide ‘cookbooks’ en documentatie aan waarmee u onmiddellijk aan de slag kan, zelfs specifiek voor Facebook of de iPhone. 

We proberen de dienst uit met een eenvoudige, lokale Railstoepassing. Volgens de documentatie moeten we wel met een aantal zaken rekening houden. De toepassing moet namelijk compatibel zijn met PostgreSQL of MySQL en moet voor sessies gebruikmaken van de database of cookies. Als u bovendien bezoekers toelaat om bestanden te uploaden naar de webapplicatie, moeten die op centrale storage zoals S3 geplaatst worden. Niet op hetzelfde bestandssysteem als de code van de toepassing dus, want Morph is een gedistribueerd systeem.
 

In het control panel maken we een nieuwe subscription aan en geven het beestje een naam, beschrijving en subdomein van morphexchange.com. We kiezen als type ‘Ruby on Rails’, als database PostgreSQL en als size ‘developer’. Daarna zien we een ‘subscription widget’ waar we de database met een klik op de knop kunnen aanmaken. We krijgen dan de naam van de database, host, gebruikersnaam en wachtwoord, gegevens die we lokaal in het configuratiebestand database.yml van onze Railstoepassing invullen. We downloaden van het control panel ook een ‘CAP-bestand’, een script voor Capistrano waarmee we onze Railstoepassing eenvoudig kunnen deployen. Vervolgens vullen we de locatie van onze Railscode in het script in. Dat kan een publieke svn-repository of een lokaal pad zijn. Wanneer we het deployscript uitvoeren, geven we onze gebruikersnaam en wachtwoord voor Morph AppSpace in. Daarna moeten we even wachten totdat de toepassing op ons eigen subdomein beschikbaar is.

 

Als het daarbij bleef, zou Morph AppSpace natuurlijk niet zo speciaal zijn. In het dashboard kan u echter ook grafieken opvragen over het processor- en geheugengebruik, de grootte van de database en de bezoekersstatistieken. U kan de database beheren en logs bekijken van het uitvoeren of deployen van de toepassing en geplande taken. Dat laatste kan ook heel eenvoudig vanuit het control panel: u kiest een taak uit de lijst, geeft eventuele argumenten in en kiest wanneer die taak uitgevoerd moet worden. Kortom, voor wie zich niet wil bezighouden met hosting en onderhoud van zijn webapplicaties is Morph AppSpace de moeite waard om eens te bekijken.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business