Microsoft zal zijn reseller-partners een half jaar langer dan gepland voorzien van ‘downgrade-disks’ om Vista-machines terug te brengen naar Windows XP. En daar is volgens de resellers ook vraag naar vanwege de klanten. Nu kunnen de klanten de downgrade-disks nog tot 31 juli 2009 gebruiken om weer naar Windows XP terug te gaan. Daar was […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Microsoft zal zijn reseller-partners een half jaar langer dan gepland voorzien van ‘downgrade-disks’ om Vista-machines terug te brengen naar Windows XP. En daar is volgens de resellers ook vraag naar vanwege de klanten.

Nu kunnen de klanten de downgrade-disks nog tot 31 juli 2009 gebruiken om weer naar Windows XP terug te gaan. Daar was vraag naar, aldus Microsofts woordvoerder Edward Claessens. “Niet alle klanten zijn al toe aan een upgrade naar Vista,” klinkt het, “En een aantal bedrijven gebruikt nog applicaties die nog niet op Vista draaien.”

Dealers enthousiast

Belgische IT-dealers reageren positief. "Dat is een verstandige beslissing van Microsoft", zegt Raf Celis van Aurelium, een IT-dealer uit Edegem die zich vooral op KMO’s richt. "Die downgradeschijven worden wel degelijk nog gebruikt. De vraag vermindert wel, maar er is toch wekelijks nog een klant die erom vraagt. Als Microsoft er eind dit jaar al mee gestopt was, had dat dus zeker problemen opgeleverd."

Volgens Celis heerst er bij Belgische KMO’s geen vooroordeel tegen Vista. "Klanten die bij XP blijven, doen dat ofwel omdat ze deel uitmaken van een internationale groep die beslist heeft dat ze maar één platform gebruiken, ofwel omdat ze een bepaalde toepassing gebruiken die niet draait op Vista." De KMO die principieel geen Vista in huis wil "is een enkeling", aldus Celis.

Eenzelfde geluid valt op te tekenen bij Peter Derycke van Toppower. “Er is veel specifieke vraag naar vanwege klanten, omdat ze willen standaardiseren op één platform of omdat hun native applicaties nog niet draaien onder Vista.” Maar Derycke kaart ook andere redenen aan. “Sommige van onze klanten worden ook geplaagd door de zwaardere specs die Vista eist. Zij hebben hun hardware nog niet voldoende kunnen upgraden om het vlot te draaien. En ook qua drivers, zoals printerdrivers, wil het nogal eens mislopen onder Vista. Kijk maar naar Nashuatec.”

Toch heerst er helemaal geen afkeer van Vista. “Wij hebben niks tegen Vista,” aldus Derycke, “Ik gebruik het zelf en vind het een heel stabiel OS.”