Nieuws

StarOffice 9 bèta, iets nieuws onder de zon?

 

De gratis openbronkantoorsuite OpenOffice.org kent u ongetwijfeld. Sinds enkele jaren brengt Sun het op OpenOffice.org gebaseerde StarOffice aan de man. Wij nemen de bètaversie 9 onder de loep.

StarOffice 9 lijkt nog altijd als twee druppels water op OpenOffice.org. Pictogrammen, knoppenbalken, werkbalken, alles is identiek. Alleen voegt Sun er wat extraatjes aan toe. Zo ook in deze laatste versie, die volgens Sun niet minder dan 1500 nieuwigheden bevat. In elk geval zijn de programma’s dezelfde als in OpenOffice.org. StarOffice Writer is de tekstverwerker, Calc het rekenblad, Base de databankbewerker, Impress het presentatieprogramma, Draw het tekenprogramma en Math ten slotte is een wiskundige vergelijkingseditor. Alleen de programmapictogrammen zelf zijn lichtjes gewijzigd. Er zijn wel meer lettertypes, sjablonen, clipart, een betere spellingchecker en interessante macroconverter waarmee u Office VBA naar het StarOffice-macroformaat kunt omzetten. Met de StarOffice-programma’s kunt u, net als met OpenOffice.org, in elk geval uitstekend documenten maken en bewerken. Het is een goede kantoorsuite die een alternatief vormt voor het dure Microsoft Office, maar dat is OpenOffice.org ook.

Versie 9 brengt wel een aantal extra mogelijkheden. De opvallendste nieuwigheid is zonder twijfel de betere MS Office-ondersteuning. U kunt nu ook bestanden in het OOXML-formaat van Office 2007 openen. Tijdens onze tests gaat dat meestal probleemloos, maar het is nog altijd niet mogelijk om bestanden in dat formaat ook op te slaan. Wilt u een wijziging aanbrengen, dan moet u het bestand opnieuw opslaan in Office 97/2003-formaat of in het standaard ODF-formaat (Open Document) van OpenOffice.org en StarOffice. Ook nieuw is het startcenter waarmee u snel een document kunt aanmaken of openen. Daarnaast is er nu ook een snelstarter actief in het systeemvak van Windows om snel een document, sjabloon of programma te openen.
 

Add-ons
Nieuw in StarOffice 9 is Sun PDF Import. Daarmee kunt u PDF-documenten importeren en bewerken. Dat is een gratis add-on die u moet downloaden en installeren. Een PDF-bestand wordt dan geopend in Draw om het te bewerken en weer als PDF te exporteren. Een andere interessante add-on is Sun Presenter Console waarmee u Impress-slideshows kunt ‘besturen’ van op een tweede scherm. Zowat alle extensies werken trouwens ook met OpenOffice.org 3.0.

Ook het vermelden waard is een Calendar-extensie voor Thunderbird waarmee StarOffice en Thunderbirds e-mail- en agendafeatures makkelijk te integreren zijn. Tot slot is StarOffice 9 nu ook een ‘native’ programma voor Mac OS X, wat heel wat problemen zoals trage programma’s en crashes moet verhelpen.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business