Nieuws

Operatoren niet happig op lage sms-tarieven

De Belgische mobiele operatoren zijn niet erg enthousiast over de verlaging van de internationale sms-tarieven die de Europese Commissie voorstelt. Maar voorlopig zien ze de inkomsten nog niet al te hard afkalven.

Maximum 11 cent per sms vanuit het buitenland, dat is wat Eurocommissaris Reding voor ogen heeft. Volgens de Commissaris zijn internationale sms’jes in sommige gevallen tot tien keer duurder. En het overgrote deel van die meerprijs zou rechtstreeks in de zak van de operator eindigen. Dat wil Reding dus anders zien.

De Belgische operatoren zijn niet erg enthousiast. “Wij zijn ervan overtuigd dat regulatie voor de retailmarkt niet de beste manier is,” meldt Mobistars woordvoerster Patti Verdoodt, “Wij denken dat het beter is om de vrije markt zijn rol te laten spelen. Maar als het parlement dat beslist, dan leggen wij ons erbij neer.”

De woordvoerder van Belgacom, Jan Margot, wijst erop dat het parlement zijn zeg nog moet doen, en het idee helemaal niet in kannen en kruiken is. “Het gaat om een eerste voorzet van de Commissie,” weet hij. “En eerst moet de Raad van Ministers nog beslissen of het hier gaat om een richtlijn of om een aanbeveling. En dan moet het parlement zich er nog over uitspreken.”

BASE benadrukt bij monde van woordvoerster Florence Muls dat het lagere prijzen voor de consument altijd toejuicht. Maar dan wil het bedrijf daar liever zelf voor zorgen. “Als de retailprijzen door regulatie maar blijven zakken, dan komen we wel met een probleem te zitten wat de winstmarges betreft, want die worden steeds kleiner. Hoe kunnen de verschillende operatoren dan nog met elkaar concurreren?”

Geen inkomstendalingen

Moest het toch zover komen, dan maken de operatoren zich sterk dat er niet zo’n grote impact op de inkomsten zal zijn. “De impact van die prijsverlaging zal niet zo groot zijn als die van internationale voice (die tarieven werden door de commissie eerder al naar beneden gehaald, red.),” vindt Verdoodt, “We hebben dergelijke maatregelen ook al zien aankomen en erop geanticipeerd.”

Bij Belgacom hangen ze een andere filosofie aan. “Misschien leiden lagere prijzen er wel toe dat er meer wordt ge-sms’t,” oppert Margot. Bij BASE valt dezelfde opmerking op te tekenen. “In het buitenland is het toch veel meer voice dan sms,” aldus nog Muls.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business