Nieuws

VDI versus SBC: het beste van beide werelden

 

De wereld van de ICT-infrastructuur wordt tegenwoordig gekenmerkt door een groot aantal nieuwe evoluties, bijvoorbeeld de nieuwe mogelijkheden van virtualisatie op alle niveaus, cloud computing en Saas. Uiteraard mogen we daarbij één van de basisfunctionaliteiten van een ICT-infrastructuur niet uit het oog verliezen, namelijk het aanbieden van toepassingen aan de juiste eindgebruikers.
 

Bij een VDI-oplossing krijgt de eindgebruiker van op afstand toegang tot een desktop (vaak Windows XP of Vista) die draait binnen een virtuele machine, gehost op één of meerdere servers in het datacenter. Daaruit volgt dan dat naast de backofficesystemen nu ook de desktops hun intrede doen in het datacenter. Zij kunnen nu dus ook centraal door de systemadministrators beheerd en gecontroleerd worden. Momenteel zijn de belangrijkste spelers binnen die relatief jonge markt Citrix, Vmware, Qumranet, Quest en Ericom.

Voordelen van VDI ten opzichte van SBC
Wat zijn nu de voordelen en toekomstmogelijkheden van VDI ten opzichte van SBC (server-based computing)? Ten eerste is ‘Terminal Server’-compatibiliteit geen must, want bij VDI is elke desktop een klassiek, alleenstaand operatingsystem binnen een virtuele machine. Er is dus geen verschil tussen het installeren van een applicatie op een klassieke desktop en de installatie binnen een VDI-platform. In een SBC-opstelling daarentegen moet de applicatie ‘Terminal Server’ aware zijn, wat impliceert dat de applicatie door meerdere gebruikers op hetzelfde besturingssysteem uitgevoerd moet kunnen worden.

Een ander voordeel is de flexibiliteit en personalisatie, want een VDI-oplossing geeft de eindgebruiker een desktop die dichter aanleunt bij de klassieke Windows XP of Vista. In een VDI-opstelling kan de eindgebruiker technisch gezien dus zelf nieuwe applicaties installeren of configuratie-instellingen wijzigen. In een klassieke SBC-opstelling kan een eindgebruiker nooit zelf een applicatie toevoegen aan zijn desktop, want dat kan de stabiliteit en betrouwbaarheid van het systeem voor alle gebruikers in gevaar brengen.

Ten slotte maken de eindgebruikers in een SBC-opstelling via een intelligent load balancing mechanisme verbinding met de minst belaste server. Eenmaal de gebruiker ingelogd is, blijft hij tijdens de volledige sessie op dezelfde server werken. In een VDI-opstelling wordt de gevirtualiseerde desktop voor een gebruikerssessie opgestart op een bepaalde server, maar die hoeft daar niet noodzakelijk te blijven. Als de server overbelast geraakt, dan kan via de dynamische resource scheduling van het onderliggende virtualisatieplatform de sessie naar een andere server verhuisd worden zonder dat de eindgebruiker er iets van merkt.

 

Nadelen van VDI ten opzichte van SBC
Een belangrijk nadeel van VDI is de investeringskost voor de centrale infrastructuur en licenties. De centralisatiebeweging heeft wel verlaagde TCO (Total Cost of Ownership) van de volledige application delivery tot gevolg. De totaalkost voor een desktop aangeboden via VDI kan dus hoger liggen dan een equivalente desktop vanop een SBC-platform. De effectieve TCO is afhankelijk van een aantal factoren binnen het bedrijf. Er moet dus een vergelijkende TCO-studie uitgevoerd worden om de verschillende Application Delivery methodes op financieel vlak objectief te kunnen vergelijken.

Ten tweede heeft SBC als belangrijk voordeel dat het applicaties centraal en granulair aan gebruikers(groepen) aanbiedt. Welke applicaties een eindgebruiker exact ter beschikking krijgt, wordt centraal beheerd door de SBC-oplossing. In een VDI-oplossing worden we weer geconfronteerd met individuele machines per eindgebruiker. Bovendien moeten de applicaties per virtuele machine al dan niet geïnstalleerd worden. Applicaties kunnen granulair aan gebruikers op een VDI-platform aangeboden worden door ze via de published application technologie vanop een centraal SBC-platform aan de virtuele desktop op de VDI-omgeving te leveren. Op die manier wordt het beste van beide werelden gecombineerd in één totaaloplossing.

Een VDI-oplossing ontwerpen
Om een goede totaaloplossing voor uw bedrijf te creëren, moet de VDI-markt nog een aantal zwakke punten uit de wereld helpen. Zo impliceert VDI dat je desktops centraliseert op een virtualisatieplatform, maar dat wil niet zeggen dat we zitten te wachten op individuele images voor elke eindgebruiker. Anders worden de storagevereisten onbetaalbaar en zou elke image maandelijks van nieuwe security patches voorzien moeten worden. Ideaal zou zijn als elke virtuele desktop voor een groep van equivalente eindgebruikers opgestart zou worden van één centrale image. Wanneer een securitypatch uitgebracht wordt, dan kan die in de single image geïnstalleerd worden. De volgende dag starten alle virtuele desktops van die centrale image en gebruiken ze onmiddellijk de nieuwste patches. Dat is niet echt toekomstmuziek, want Citrix Provisioning server biedt die functionaliteit al geruime tijd aan en VMWare werkt volop aan zijn ‘Scalable Virtual Images’-oplossing.

Ten tweede vertoont ook het ‘display protocol’ enkele beperkingen. Als de uitvoering van een desktop of applicatie losgekoppeld wordt van het toestel waar de visualisatie naar de eindgebruiker plaatsvindt, heeft dat tot gevolg dat je een ‘display protocol’ nodig hebt om de desktop alsnog bij de eindgebruiker te krijgen. En daar knelt soms het schoentje, want zwaar grafische toepassingen vereisen niet alleen veel netwerkbandbreedte, maar leggen ook een extra belasting op de server en de client device. In het laatste decennium was het Independent Computing Architecture-protocol (Citrix) veruit het meest efficiënte, maar de laatste tijd zien we heel wat evoluties met de komst van onder andere het Spiceprotocol (van Qumranet), HP’s RGS-protocol en Teradici’s PC over IP-oplossingen.

 

Daarnaast is het ook belangrijk, zowel bij VDI als bij SBC, om de benodigde toegang naar lokale randapparatuur te inventariseren en uitgebreid te testen. Toegang tot memory sticks of andere USB-apparaten, PDA’s, scanners, smart phones of een occasionele lokale printer is belangrijk vanuit het perspectief van de eindgebruiker. Dat kan de slaagkans van het VDI- of (SBC-)project danig beïnvloeden.

Ten slotte moet het binnenkort ook mogelijk worden om een VDI-sessie offline mee te nemen. Dan kan je bijvoorbeeld tijdens een vlucht op je laptop werken en bij aankomst terug naar het centrale platform synchroniseren. Eenmaal de bandbreedte voor de synchronisatie beschikbaar is en de achterliggende VDI-componenten ook synchronisatie aanbieden, kan het offline overnemen van een VDI-sessie op korte of middellange termijn mogelijk worden.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business