Nieuws

Spraakherkenning moet YouTube winst opleveren

Google gaat meer energie steken in een project om gesproken woorden om te zetten naar tekst. Het uiteindelijke doel is een zoekmotor die video’s op YouTube kan doorzoeken. Een eerste demonstratie laat surfers toe om te speuren binnen speeches van Amerikaanse politici.

Het project – dat de naam Gaudi draagt (Google Audio Indexing) – bestaat al even. Het doorzoeken van de speeches kon al vanaf juni. Maar nu krijgt Gaudi een eigen plek op de Google Labs-site – traditioneel het thuis van Google-technologieën die nog niet helemaal rijp zijn.

Gaudi kan wel eens heel belangrijk worden voor Google. Het kunnen omzetten van wat er gezegd wordt in een video naar tekst laat toe dat YouTube-filmpjes in de zoekresultaten van Google opduiken.

YouTube met reclame
Tegelijkertijd kan Google dan bij YouTube-video’s gepaste advertenties plaatsen, wat de videosite mogelijk winstgevend maakt. Nu moet het internetbedrijf gissen waar een video over handelt, meestal aan de hand van de ingegeven beschrijving en metadata.

Maar als Google weet wat er echt gezegd wordt in een filmpje, kan het heel gericht reclame tonen. Net zoals bij Gmail, waar de inhoud van advertenties bepaald wordt door de inhoud van uw e-mail.

Speeches van politici
In een vraag- en antwoordlijst op de Gaudisite legt Google uit waarom het eerst begint met het indexeren van politieke speeches. Uiteraard heeft dat te maken met de presidentsverkiezingen in de VS en de bijbehorende interesse van surfers in wat er gezegd wordt door kandidaten McCain en Obama.

Google is bovendien vrij actief in de politieke arena. Het bedrijf nodigde eerder alle kandidaten uit voor een bezoekje aan de campus, inclusief een interpellatieronde door het personeel.

Ten slotte is er nog een belangrijke reden, geeft de vragenlijst toe: "Politici hebben de neiging om niet te mompelen, wat de stemherkenning beter laat functioneren."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business