Nieuws

MINIX, het zelfhelende besturingssysteem

De Amsterdamse informaticaprofessor Andrew Tanenbaum beschreef in 1987 voor het eerst het besturingssysteem MINIX in een appendix van zijn boek Operating Systems: Design and Implementation. Eén van de lezers van dat boek was de Finse informaticastudent Linus Torvalds, die het academische MINIX wou aanpassen om op zijn pc te draaien. Het resultaat werd de Linux-kernel.
 

Versie 3 van MINIX is ondertussen zijn academische wortels ontgroeid en is een kernel met industriële stabiliteit. MINIX 3 is bovendien POSIX-compatibel en op dit moment zijn er zo’n 650 Unix-programma’s ‘geport’, waaronder bijvoorbeeld de Apache webserver en X-Windows. Vanaf 8 Mb RAM en 50 Mb schijfruimte draait het besturingssysteem al, wat ideaal is voor bijvoorbeeld een router, mediaspeler of subnotebook. MINIX wordt verspreid onder een BSD-licentie, waardoor fabrikanten die het in hun product gebruiken de broncode niet moeten meeleveren.

De kernel, het hart van het besturingssysteem, telt nog geen 4000 lijnen code en wordt daarom een microkernel genoemd. De drivers en allerlei systeemprocessen die in Linux deel uitmaken van de kernel zijn in MINIX allemaal aparte processen. Het voordeel: een buggy driver kan niet de hele kernel mee neerhalen. Wanneer een driver crasht, merkt een ‘reïncarnatieserver’ dat op en start hij de driver terug op. MINIX is zo een zelfhelend systeem, ideaal voor toepassingen waar stabiliteit een absolute vereiste is.

Wat maakt MINIX dan interessant voor een IT-professional? De monolithische Linux- en Windows-kernels lijken tegen hun limieten op te lopen. De recentste Linux-kernel (inclusief alle drivers) telt meer dan 9 miljoen lijnen code. Microsoft werkt al jaren aan een eigen microkernel, Midori, die wel eens de basis van de opvolger van Windows 7 zou kunnen worden. Met de steeds complexer wordende software, is de uitdaging om stabiele software te ontwikkelen ook veel groter. Microkernels zoals MINIX zouden binnen tien jaar dus wel eens de norm kunnen worden.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business