Nieuws

Virtuele server back-uppen met esXpress

Gebruikt u VMware ESX Server of Virtual Infrastructure als virtuele serverinfrastructuur, dan bent u wellicht overtuigd van de voordelen van virtualisatie. Een probleem blijft echter het maken van goede en regelmatige back-ups. EsXpress biedt een goede oplossing zodat zelfs uw back-ups virtueel kunnen gebeuren.
 

Het merendeel van de virtualisatieoplossingen maakt het mogelijk om ‘snapshots’ te nemen van een (virtueel) gastsysteem. Dat kan ook in VMware ESX Server (onderdeel van Virtual Infrastructure) met de Infrastructure Client. Nadeel van zo’n back-up is dat een snapshot nemen lang kan duren en dat het maar moeilijk goed te automatiseren valt. Bovendien kunt u weinig of geen parameters definiëren.

U kunt ook voor ‘consolidated backup’ gaan, inbegrepen in Virtual Infrastructure. Maar daar heeft u een uit de kluiten gewassen infrastructuur voor nodig en bovendien moet u ook nog over een fysieke back-up server beschikken. 

esXpress
EsXpress, ontwikkeld door het onafhankelijke Amerikaanse PHD Technologies, timmert al erg lang aan de weg op back-upgebied voor VMware. Versie 3.1 laat u om automatisch image back-ups te maken van elke virtuele machine op de server. Bovendien heeft u geen aparte back-up server nodig: esXpress gedraagt zich namelijk zelf als een aparte virtuele machine, ook wel een VBA of Virtual Backup Appliance genaamd. Na installatie wordt er elke nacht automatisch een image back-up gemaakt van elk gastsysteem. Maar dat is niet alles, u kunt ook back-ups van bestanden of mappen maken. EsXpress is bovendien compatibel met VMware DRS en Vmotion. Verder kunnen back-ups versleuteld worden (tot 256 bit) en worden ze ook standaard gecomprimeerd. EsXpress ondersteunt ook ‘delta’ back-ups, waarbij enkel de gewijzigde delen van een bestand gekopieerd worden, wat het back-uppen veel sneller maakt.

EsXpress beheren kan via de console en met de ingebouwde GUI. Die GUI geeft alle opties grafisch weer, alleen is het jammer dat de interface volledig anders opgebouwd is dan de standaard VMware Infrastructure Client-interface.

Gratis
EsXpress is gratis voor de Free-versie die beperkt is tot een snelheid van 13 Mbps. De Starter-editie kost $500 (18 Mbps) en voor de duurste Enterprise-versie betaalt u $2000, inclusief ondersteuning en een heleboel andere extra’s. In elk geval is het goedkoper dan een ‘dedicated’ back-up server.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business