Microsoft presenteerde woensdag de tweede bètaversie van IE8, de browser die Internet Explorer weer op gelijke voet moet brengen met Firefox, Safari en Opera. Op beveiligingsgebied legt het bedrijf uit Redmond de lat aanzienlijk hoger voor zijn concurrenten. Uiterlijke verschillen met de eerste bèta van IE8 zijn er nauwelijks. Net als Firefox 3 krijgt IE8 een […]

Advertentie

Microsoft presenteerde woensdag de tweede bètaversie van IE8, de browser die Internet Explorer weer op gelijke voet moet brengen met Firefox, Safari en Opera. Op beveiligingsgebied legt het bedrijf uit Redmond de lat aanzienlijk hoger voor zijn concurrenten.

Uiterlijke verschillen met de eerste bèta van IE8 zijn er nauwelijks. Net als Firefox 3 krijgt IE8 een slimme adresbalk die suggesties geeft tijdens het intikken van een URL. Dezelfde balk markeert telkens het hoofddomein, zodat gebruikers in een oogopslag kunnen zien wanneer ze niet op hun banksite maar op een malafide kloon zijn terechtgekomen.

Beveiliging
Microsoft gebruikt deze tweede versie vooral om zijn verscherpte beveiligingsmaatregelen te tonen. IE8 bèta 2 laat een eerder aangekondigde cross scripting-filter zien, een geavanceerde beveiliging die nog niet in andere grote browsers zit. Hij voorkomt aanvallen die kwaadaardige code injecteren in een webpagina zonder dat een gebruiker dat doorheeft. Zodra de filter een aanval opmerkt, blokkeert hij het belaagde gedeelte van de pagina en geeft hij de rest van de site gewoon weer.

De Microsoft-browser had al een phishingfilter, waar nu de ingebouwde malwarebescherming Smartscreen Filter bijkomt. Opera presteerde dat eerder door Haute Secure als vast onderdeel toe te voegen. Mozilla gebruikt bescherming van Google en Stopbadware om gevaar buiten de deur te houden.

Privacy
Microsoft wil gebruikers van Internet Explorer meer controle geven over hun surfgedrag. Het bedrijf presenteert daarom Inprivate Browsing, dat nu al bekendstaat als de pornomodus. Daarmee kan de browsercache worden stilgezet tijdens een sessie. Zo kan u voorkomen dat anderen uw surfgedrag op een computer met meerdere gebruikers kunnen terugzien in de geschiedenis.

De modus zorgt echter niet voor volledige anonimiteit: netwerkbeheerders kunnen het bezoek nog altijd nagaan en toegevoegde favorieten of RSS-feeds blijven gewoon zichtbaar na het ‘privébezoek’.

ZDNet biedt de tweede bèta van IE8 later vandaag aan in de downloadsectie. 

Advertentie