Nieuws

Ruby programmeren in Visual Studio

Ruby on Rails, het openbron web application framework voor de programmeertaal Ruby, staat aan de basis van web 2.0-sites als Twitter en wordt ook in ons land steeds meer gebruikt voor dynamische websites of de back-end van internetdiensten. Het is de killerapplicatie voor Ruby gebleken, en Apple levert het zelfs standaard mee in Mac OS X Leopard.
 

Webontwikkelaars die er ervaring mee hebben, roemen Ruby on Rails (vaak afgekort tot Rails of RoR) als een flexibel framework dat eenvoudig aan te passen is, maar waarmee u toch complexe webapplicaties kan bouwen. Standaardfunctionaliteiten zoals paginering, validatie van formulieren, e-mail en RSS zijn heel eenvoudig te implementeren. Rails heeft bovendien een aantal interessante designregels. Eén ervan is ‘conventie over configuratie’, waardoor met weinig code al veel functionaliteit kan worden gecreëerd. Wanneer de toepassing bijvoorbeeld een klasse ‘Profile’ bevat, zal de corresponderende tabel in de SQL-database automatisch ‘profiles’ genoemd worden.

Maar Rails is met zijn vier jaar nog niet zo oud (de taal Ruby bestaat al sinds 1995 en is daarmee even oud als PHP) en dan vraagt u zich misschien af of er wel goede ontwikkelomgevingen voor bestaan. We kunnen u geruststellen: er is immers een Rails-ontwikkelomgeving die zich volledig integreert in Microsoft Visual Studio. We leggen Ruby in Steel van het bedrijf Sapphiresteel onder de loep en kijken of het geschikt is voor de bedrijfsmarkt.

Ruby in Steel komt als een plug-in voor Visual Studio 2008 of 2005. Er is ook een All-In-One Installer die Visual Studio 2008, Ruby, Ruby Gems, Rails, MySQL, .NET 3.5 en andere tools installeert en configureert. De trial geeft u recht op zestig dagen om de software uit te proberen. De integratie van Ruby in Steel in Visual Studio is een sterk punt voor wie al wat ervaring heeft met Microsofts ontwikkelomgeving. Een nieuw project aanmaken gaat bij Ruby in Steel bijvoorbeeld op dezelfde manier als andere Visual Studio projecten en bestaande Ruby code kan eenvoudig geïmporteerd worden in een nieuw Visual Studio project. Met Ruby in Steel kan u overigens ook al toepassingen maken voor Iron Ruby, Microsofts implementatie van Ruby voor .NET, die nog in een experimenteel stadium is.
 

De Ruby in Steel editor bouwt voort op de mogelijkheden van Visual Studio en voegt daar Ruby- en Rails-specifieke zaken aan toe. Zo heeft u niet alleen syntax highlighting van Ruby code, maar ook van HTML-elementen en tags in het HTML-gedeelte van een Rails project. De zogenaamde code folding functionaliteit maakt het mogelijk om een overzicht te behouden op de structuur van de code: zo kan u kiezen of u het codedeel van een methode, klasse, if-blok enzovoort wil verbergen of tonen. Dat lukt ook met HTML-elementen in Rails-toepassingen.

Ruby in Steel implementeert ook verschillende Intellisense-functionaliteiten. Namen van methodes kunnen vervolledigd worden, evenals keywords uit de Ruby-taal en gebruikte variabelen. Overigens maakt Ruby gebruik van dynamic typing: variabelen hoeven niet van een bepaald type te zijn, maar kunnen zonder problemen de ene keer een String toegekend krijgen en daarna een Array. Uiteraard maakt dit het werk van Intellisense knap lastig, maar Ruby in Steel kan in de meeste gevallen goed afleiden welk type een variabele heeft. Ook de Visual Studio debugging tools werken allemaal voor Ruby projecten. Zo kunnen voorwaardelijke breekpunten gewoon in Ruby syntax ingevoerd worden.

Sapphiresteel heeft goed beseft dat het wiel opnieuw uitvinden niet hoeft. Ruby in Steel maakt dan ook uitstekend gebruik van het volwassen framework dat Microsoft Visual Studio biedt. Voor ontwikkelaars die met Visual Studio zijn opgegroeid is Ruby in Steel dus een perfecte oplossing voor hun Ruby-projecten: de leercurve is daardoor vrij kort en u heeft de toegang tot alle faciliteiten van Visual Studio. Maar of Ruby (on Rails) de geschikte oplossing is voor uw project, is natuurlijk nog een heel ander verhaal.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business