Nieuws

IBM en Dell zijn de sterren op gezonde servermarkt

De servermarkt groeide in het tweede kwartaal wereldwijd met een stevige 5,7 procent in omzet. IBM en Dell doen het nog een stuk beter dan dat, Sun blijft het moeilijk hebben.

Enkele dagen geleden nog publiceerde Gartner cijfers waaruit bleek dat de wereldwijde ICT-markt dit jaar en volgend jaar op een gezonde groei mag rekenen, ondanks alle berichten over economische tegenspoed. De servermarkt stelt het ook uitstekend, volgens de gegevens voor het tweede kwartaal die Gartner donderdag vrijgaf. Er werden 12,2 procent meer servers verkocht dan een jaar eerder.

IBM blijft, naar omzet gerekend, de belangrijkste leverancier van servers met een marktaandeel van 31,2%. De computerreus zag zijn verkoopcijfers zelfs met 11,5% toenemen. IBM loopt dus lichtjes uit op HP, dat maar 2,9% omzetgroei noteerde en terugzakt van 28,4 op 27,6% van de markt. Opvallend: bij IBM waren het vooral de System z (mainframe) en System p (Unix) lijnen die sterk groeiden.

HP blijft wel de nummer één als wordt gekeken naar het aantal verkochte servers. En in de groeiende markt voor blade servers, is het zelfs almachtig met ruim 45% marktaandeel.

 

 

Dell blijkt ondertussen aan een stevige comeback bezig. In vergelijking met een jaar geleden, gaat het bedrijf 15% vooruit op de servermarkt. Sun, daarentegen, blijft het moeilijk hebben. Het valt terug van 13,4 op 11,8% marktaandeel.

Systemen op basis van Intel’s 64-bit Itanium chip noteerden gemengde resultaten. Er werden er in totaal minder verkocht, maar de omzet uit Itanium servers steeg wel met 7,9%. Dat betekent dat de Itanium het goed doet aan de top van de servermarkt.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business