De coördinatiecel van het Vlaamse e-Government (Corve) staat voor een ingrijpende verandering. De cel zal in twee delen worden opgesplitst. Corve-baas Geert Mareels lijkt niet opgezet met de beslissing, maar het kabinet van voogdijminister Geert Bourgeois (N-VA) ziet enkel voordelen. De beleidsuitvoerende tak van Corve zal worden ondergebracht in de ICT-dienst van de Vlaamse overheid, […]

Advertentie

De coördinatiecel van het Vlaamse e-Government (Corve) staat voor een ingrijpende verandering. De cel zal in twee delen worden opgesplitst. Corve-baas Geert Mareels lijkt niet opgezet met de beslissing, maar het kabinet van voogdijminister Geert Bourgeois (N-VA) ziet enkel voordelen.

De beleidsuitvoerende tak van Corve zal worden ondergebracht in de ICT-dienst van de Vlaamse overheid, die onder leiding staat van Luc Chauvin. Diezelfde dienst hernieuwde begin dit jaar zijn outsourcingscontract met het consortium EDS-Telindus.

Van de beleidsuitvoerende tak zullen een aantal Corve-mensen gaan zetelen in een ICT-overlegplatform, waar naast Corve zelf ook de huidige entiteit ICT en de lokale besturen deel van uitmaken. Dat platform zal bestaan in de schoot van het Vlaams departement voor bestuurszaken.

Dat er Corve-mensen in zullen zetelen is niet naar de zin van Geert Mareels. “Van ons klein groepje van twaalf mensen moet ik er nu blijkbaar een aantal naar het departement sturen voor de beleidsvoorbereiding. Beetje gek dat er nu méér volk gaat vertellen wat de overblijvenden zullen moeten uitvoeren,” schrijft hij op zijn blog.

Mareels lijkt de beslissing als een verzwakking van Corve te zien, maar volgens Bert Maartens van het kabinet Bourgeois is daar niets van aan. “In de huidige structuur is Corve moeilijk schaalbaar, het kan moeilijk groeien,” klinkt het. “Het principe van Beter Bestuurlijk Beleid zegt dat beleidsvoorbereiding moet gescheiden zijn van beleidsuitvoering. Corve was tot nog toe een twijfelgeval en zat er een beetje tussen. Voor Corve zit de groei vooral in de beleidsuitvoering, terwijl het departement vooral aan beleidsvoorbereiding doet. Dat maakt het voor hen moeilijk om te groeien.”

Voortaan zal Corve deel gaan uitmaken van de entiteit ICT-beleid van Luc Chauvin. “Maar het zal als zelfstandige entiteit blijven bestaan,” verzekert Maartens.

Corve lijkt een stuk besluitvorming te moeten opgeven. “Ik heb mijn collega’s al verboden nog ooit te zeggen ‘ik denk dat…’. Ze zullen uitvoeren wat een ander bedacht heeft,” sneert Mareels op zijn blog. Maartens nuanceert: “Ze blijven wel heel erg betrokken bij de beleidsvoorbereiding via dat ICT-overlegplatform. Het is niet zo dat alles van elkaar wordt losgekoppeld.”

Op dit moment worden de besluiten in wetteksten gegoten. Over enkele weken zou de operatie moeten zijn afgerond.

Advertentie