Nieuws

Intel werpt zich op SSD-schijven

Het Intel Developer Forum (IDF) draait niet enkel om processors. Zo kondigde Intel in de kantlijn van dit driedaags technologiefestival aan zich ook op SATA-2 SSD’s (solid state disks) te gaan concentreren. Deze op flashgeheugen gebaseerde harde schijven zijn de volgende stap in de ontwikkeling van de harde schijf.

Het productgamma zal aanvankelijk bestaan uit de op servers en workstations gerichte X25-Extreme SATA SSD en de mainstream X25-M en X18-M SATA SSD’s.

De Extreme-schijven maken gebruik van zeer betrouwbare, maar dure SLC NAND-geheugenchips en zullen beschikbaar zijn met een capaciteit van 32 of 64 GB. De Mainstream-schijven zijn uitgerust met MLC-geheugenchips en komen beschikbaar in een behuizing van 1,8 inch en met een capaciteit van 80 GB, of in 2,5 inch met 160 GB.

Voordelen SSD’s
De voordelen van SSD’s boven traditionele schijven zijn legio. Het volledig ontbreken van mechanische onderdelen maakt een SSD lichter, koeler, energiezuiniger en betrouwbaarder dan een traditionele harde schijf. Het resulteert bovendien in een aanzienlijk hogere prestatie, zoals Intel in een aantal benchmarks demonstreerde.

Op twee identiek geconfigureerde HP Elite notebooks – één met een een mainstream SSD en één met een 5400 TPM harde schijf – werd een collectie foto’s en video’s geladen in Google Picasa. De notebook met SSD klaarde deze klus in 30 seconden, het tweede toestel klokte af op 1:34 minuten.

Waar een high-end systeem met twee Western Digital Velociraptor 10.000-schijven in RAID0-configuratie in de HDTune-benchmark een doorvoersnelheid van 170 MB/s realiseert, weet een identiek systeem met Intel SSD 240 MB/s te realiseren.

Intel Mainstream SSD’s verschijnen in september in de winkelrekken. Op de Extreme-schijven is het wachten tot november. Prijzen zijn vooralsnog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business