Op het Intel Developer Forum maakt Intel meer details bekend over de mogelijkheden van de nieuwe microarchitectuur Nehalem en de toekomst van de Atom-chip. Eerstgenoemde krijgt een turbomodus die stroom moet besparen en tegelijk de efficiëntie moet opdrijven. Het komt erop neer dat het stroomverbruik bij op dat moment ongebruikte cores wordt teruggeschroefd. Tegelijk krijgen […]

Advertentie

Op het Intel Developer Forum maakt Intel meer details bekend over de mogelijkheden van de nieuwe microarchitectuur Nehalem en de toekomst van de Atom-chip. Eerstgenoemde krijgt een turbomodus die stroom moet besparen en tegelijk de efficiëntie moet opdrijven.

Het komt erop neer dat het stroomverbruik bij op dat moment ongebruikte cores wordt teruggeschroefd. Tegelijk krijgen de werkende kernen meer stroom, wat hen beter laat presteren. Volgens Intel-ontwikkelaar Rajesh Kumar is de nieuwe functie “een geïntegreerde microcontroller die enkel het stroombeheer doet”. In totaal zijn er een miljoen transistors die zich alleen hiermee bezighouden.

De Turbo mode, zoals Intel het officieel noemt, is onafhankelijk van het besturingssysteem. “Het wordt volledig herkend en beheerd door de hardware”, zegt Kumar. “Zodra het een kern ontdekt die niets doet, wordt de stroomvoorziening daarvoor verminderd en overgebracht naar andere kernen.”

Nieuwe namen
Intel bevestigt ook een aantal Nehalem-varianten. Zo is er naast de achtkoppige Nehalem-EX de Nehalem-EP, wat staat voor Efficient Performance. Die laatste wordt een quadcore-chip voor mainstream servers en workstations, wat Intel zelf wel eens two-socket servers noemt.

Vorige week liet de chipbakker al weten dat de desktopversie door het leven gaat als Core i7, met een Extreme-edition voor de overklokkers. Al komt er ook een dualcore model dat eveneens in desktops zal zitten. De Lynnfield- en Clacksfield-varianten (vier cores en acht threads) verschijnen zonder geïntegreerde graphics. Havendale en Auburndale (twee cores en vier threads) beschikken daar wel over. Voor de laptops bevestigt senior vicepresident Pat Gelsinger dat er meerdere mobiele Nehalems komen.

Atom krijgt dualcore
Tussen al het Nehalem-nieuws weet Gelsinger te melden dat zijn bedrijf volop bezig is met een dualcore-Atom. De dubbele chip zou binnen een maand klaar zijn voor de verschillende hardwarefabrikanten. Intel staat met de huidige Atom sterk in de markt van minilaptops, ook wel netbooks genoemd. Ook deze chip moet in dat segment opduiken.
 

Advertentie