Voor het tweede jaar op rij zijn deze maand een tiental  pas afgestudeerde informatici via een maand Oracle University klaargestoomd om bij een partner van Oracle aan de slag te gaan. Met dit opvallende initiatief wil Oracle zijn partners helpen bij het rekruteren van geschikt personeel. Op de markt is er niet alleen een algemene […]

Advertentie

Voor het tweede jaar op rij zijn deze maand een tiental  pas afgestudeerde informatici via een maand Oracle University klaargestoomd om bij een partner van Oracle aan de slag te gaan. Met dit opvallende initiatief wil Oracle zijn partners helpen bij het rekruteren van geschikt personeel.

Op de markt is er niet alleen een algemene schaarste aan informatici, het ontbreekt ook aan heel specifieke profielen, zoals Oracle Certified Professionals. “En het zal binnenkort nog moeilijker worden om voldoende Oracle specialisten te vinden,” zegt Karel Hendrickx, directeur bij Inter Access. “De verkoop van Oracle-licenties loopt zo goed dat er veel nieuwe projecten bijkomen.” Daarom is hij zeer opgetogen met het initiatief van Oracle om jongeren richting ICT-sector te loodsen.
 
Oracle schakelde het bedrijf QNH in dat aan hogescholen jongeren gaat ronselen die een Oracle-carrière wel zien zitten. Vervolgens wordt aan de Oracle-partners gevraagd hoeveel jongeren ze een jaar stage willen aanbieden en welke profielen ze het liefste willen aanwerven. “Via persoonlijke gesprekken peilen we dan welke jongere het beste bij onze bedrijfscultuur past,” zegt Hendrickx, en die zetten we bovenaan ons verlanglijstje. QNH matcht vervolgens de verlanglijstjes van partners en jongeren en wijst de studenten aan bepaalde partners toe. In de maand augustus worden de studenten gedurende een maand ingewijd in Oracle-tools als Oracle Forms en Oracle Reports, met een bijkomende specialisatie richting ERP of SOA. QNH neemt de jongeren in dienst en verhuurt die aan een dagprijs aan de partners. Na een jaar kan de partner dan beslissen of hij de jongere al dan niet definitief aanwerft.

“Vorig jaar hebben we daar een heel goede kracht uit gehaald,” zegt Hendrickx, en ook dit jaar wil hij weer een Oracle-stagiair. Inter Access gebruikt dit stagesysteem als aanvulling op zijn eigen samenwerking met hogescholen, die jaarlijks tot de aanwerving van 2 of 3 schoolverlaters leidt.  “Het voordeel van een Oracle-student is dat hij al een lange training achter de rug heef en meteen inzetbaar – en factureerbaar – is. Een stagiair van een hogeschool heeft een algemene IT-vorming, maar nog geen specifieke Oracle kennis.” Bijkomend voordeel: vlot de samenwerking niet, dan neemt QNH de student terug, zonder dat de Oracle-partner omkijken heeft naar de administratieve afhandeling van dit afscheid. Om het pakket nog aantrekkelijker te maken, geeft Oracle de partners per maand die de stagiair werkt een dag opleiding cadeau. Voorwaarde aan het heel systeem is wel dat de student in kwestie tegen het einde van zijn stagejaar slaagt in het examen voor Certified Oracle Professional.

Voor Oracle zijn aan dit programma diverse voordelen verbonden. De kennis binnen de partner community wordt uitgebreid, en zo wordt vermeden dat de ene Oracle-partner kennis gaat weghalen bij zijn concurrenten. “Hoe meer kennis een partner opdoet, hoe pro-activer hij de markt zal benaderen met het Oracle-productportfolio,” zegt Caroline Wouters, Alliances & Channel Director bij Oracle Benelux. Dus gaan brengen ze voor Oracle meer omzet binnen. Wouters ziet in deze samenwerking ook een bewijs van een echt partnership, want zowel Oracle als de partner delen de kosten. Bijkomend voordeel: door het werk van QNH bij universiteiten en hogescholen, verhoogt het profiel van Oracle in die kringen.
Advertentie