Microsoft keert zich ongemeen fel tegen een recent rapport van Forrester over het gebruik van Windows Vista in grote tot zeer grote ondernemingen. Het onderzoeksbureau doet "schizofreen" en het rapport wil vooral sensationele beweringen doen, luidt het aan de kant van Redmond. Volgens Forrester wijzen grote ondernemingen (enterprises) Windows Vista af. Minder dan tien procent […]

Advertentie

Microsoft keert zich ongemeen fel tegen een recent rapport van Forrester over het gebruik van Windows Vista in grote tot zeer grote ondernemingen. Het onderzoeksbureau doet "schizofreen" en het rapport wil vooral sensationele beweringen doen, luidt het aan de kant van Redmond.

Volgens Forrester wijzen grote ondernemingen (enterprises) Windows Vista af. Minder dan tien procent van hen heeft het besturingssysteem inmiddels in gebruik genomen en in juni was het op slechts 8,8 procent van de eindgebruiker-pc’s geïnstalleerd. Forrester baseert deze bevindingen op een peiling onder 2.300 bedrijven in de eerste helft van dit jaar, die eerder ook al eens werd uitgevoerd.

Wachten tot Windows 7
Auteur Thomas Mendel adviseert grote bedrijven om hun uitrol van Vista nog eens kritisch te overdenken en wellicht te wachten op de volgende versie van Windows. Ofwel: "Volg het voorbeeld van Microsofts belangrijkste partner Intel." Dat advies laat Microsoft niet zonder weerwoord passeren.

"Forrester doet schizofreen over Windows Vista", kopte manager Chris Flores vrijdag in de Windows Vista Blog. Volgens hem staan er totaal tegengestelde adviezen in een ander rapport van het onderzoeksbureau. Daarin noemt analist Ben Gray vijf redenen waarom grote ondernemingen juist snel zouden moeten starten met de migratie van hun bedrijf naar Vista.

"Zelfs Forrester is het niet eens met Forrester!", smaalt Flores. Hij vindt dat Mendel er in zijn rapport best even bij stil had mogen staan dat de invoering van een nieuw besturingssysteem bij grote bedrijven altijd veel langer duurt dan bij consumenten. Volgens een rapport dat Gartner dit voorjaar uitbracht, verloopt de verspreiding van Vista bij bedrijven overigens minstens even snel als destijds het geval was met Windows XP.

180 miljoen verkochte kopieën
"Het is ook belangrijk om te weten dat we tot dusver 180 miljoen kopieën van Windows Vista hebben verkocht, waarvan 40 miljoen in het laatste kwartaal alleen, en dat er duizenden enterpriseklanten zijn die Windows Vista wekelijks voor duizenden werkplekken tegelijk invoeren", vervolgt Flores. 

Het rapport van Mendel lijkt vooral bedoeld om sensationele uitspraken te doen, "eerder dan een doordacht industrieperspectief te bieden”, besluit hij."Het is teleurstellend dat een gerespecteerde organisatie zoals Forrester deze benadering kiest."