Nieuws

Centrino steekt helemaal in het nieuw

Met een paar weken vertraging is Centrino 2 (‘Montevina’) eindelijk officieel door Intel gelanceerd, geflankeerd door een reeks nieuwe laptops van merken als Dell, Lenovo, Toshiba en Sony. Er is voor elk wat wils: er zijn zuinige processors voor zakenreizigers, terwijl gamers nu ongebreideld hun notebook kunnen overklokken.

De kern van het Centrino 2-platform is een reeks nieuwe processors voor laptops. Op zich zijn de chips niet helemaal nieuw. Eigenlijk gaat het om herbewerkte Penryn-chips die aangepast zijn voor mobiel gebruik. Dat betekent dus dat de Core 2 Duo-processors uitgevoerd zijn op 45 nanometer, wat koelere en zuinige chips oplevert, en met tot 6 MB L2-cache. Montevina ondersteunt een frontsidebus van 1.066 MHz, voor gebruik met snellere DDR-geheugentypes.

X9100 snelste laptopprocessor
Voor lichte en compacte laptops zijn er speciale processors ontwikkeld die 25 watt (de P-reeks) tot 35 watt (de T-reeks) verbruiken. Helemaal aan de andere kant van het spectrum zit het nieuwe vlaggenschip, de Core 2 Duo Extreme X9100.

De X9100 heeft twee kernen en draait op een kloksnelheid van 3,06 GHz. Vooralsnog is dit de snelste laptopprocessor die Intel in de aanbieding heeft. Mogelijk komt daar later in het jaar verandering in, als Intel de beloofde Montevina met vier kernen presenteert.

Intel zet ook de vPro-versie van Centrino 2 in de kijker. Het zakelijke notebookplatform krijgt heel wat meer beheersmogelijkheden, zoals een functie om op afstand support te verschaffen.

Schakelen tussen grafische chips
Maar Centrino is een platform en dat wil zeggen dat het niet alleen draait om processors. Montevina omvat eveneens een nieuwe chipset en nieuwe netwerkchips.

Aan de chipsetzijde is er de Mobile Intel 4 Series, met een nieuwe grafische kern (GMA X4500) die in staat moet zijn een Blu-ray-film af te spelen en die HDMI ondersteunt. Net deze GMA X4500 is de vermeende oorzaak van de uitgestelde lancering van Montevina, samen met problemen rond het verkrijgen van de erkenning voor de nieuwe WiFi-chip.

De Mobile Intel 4 Series Express Chipset.
De Mobile Intel 4 Series Express Chipset.

Op sommige Centrino 2-notebooks komt een toets waarmee gebruikers kunnen schakelen tussen een zuinige en een krachtige modus. Zuinig wil in dit geval zeggen dat de laptop gebruikmaakt van de zuinige maar minder krachtige geïntegreerde graphics van Intel. Kiest u voor een krachtige aanpak, bijvoorbeeld om een game te spelen, dan wordt er overgeschakeld op een losse grafische kaart. Die is wellicht krachtiger maar zuipt ook meer stroom.

Netwerk
De netwerkmogelijkheden van Centrino 2 worden geleverd door twee nieuwe chips: de WiFi Link 5000-reeks met ondersteuning voor de WiFi n-standaard en de 82567 Gigabit Network Connection. Deze laatste kent drie uitvoeringen, met de nadruk op gigabitsnelheden en functies om stroom te besparen.

Waar Intel zedig over zwijgt, is Wimax. De draadloze technologie moest er normaliter ook bij zijn op de lancering van Montevina. Maar dat is niet gelukt; Intel zegt nu te mikken op het najaar om Wimax-chips toe te voegen aan het Centrino 2-platform.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business