Nieuws

Nederlandse ICT-sector gaat bijna eenderde energie besparen

De Nederlandse ICT-sector gaat in de periode van 2005 tot 2020 dertig procent energie besparen. Dat is vandaag afgesproken met het Nederlandse ministerie van Economische Zaken. Ook gaat de branche onderzoeken of een besparing van vijftig procent mogelijk is tegen 2030.

Branchevereniging ICT-Office, de Nederlandse tegenhanger van Agoria ICT, gaat plannen opstellen om de afgesproken dertig procent energiebesparing voor elkaar te krijgen. Er worden twee sporen gevolgd, legt woordvoerder Ted van Hintum uit: "Aan de ene kant energiebesparing binnen de bedrijven zelf, en aan de andere kant besparing door de ICT-sector in andere branches." Tevens komt er een studie rond de vraag hoe de ICT-sector in 2030 tot een energiebesparing van vijftig procent kan komen.

Grootverbruikers
Besparing binnen de branche zelf kan bijvoorbeeld middels efficiëntere koeling door grootverbruikers, zoals datacenters en telecomswitchers. Wat betreft energiebesparing in andere sectoren denkt Van Hintum onder meer aan monitoring op afstand in zorgcentra en slimme ICT-toepassingen in de energiesector.  

Het ministerie van Economische Zaken doet alvast een duit in het zakje. Ze brengt haar servers, data en kantoorautomatisering onder in KPN’s nieuwe datacentra met zuinige koelingsystemen. Deze leiden buitenlucht langs een zogenaamd roterend ‘koudewiel’, dat vervolgens de recirculatielucht van het datacentrum koelt. Het moet dertig procent energiebesparing opleveren, stelt EZ.

In de ICT is sprake van een sterke groei van het elektriciteitsverbruik. Mogelijk is het verbruik in 2020 zelfs verdubbeld ten opzichte van 2006, waarschuwde het Nederlandse ministerie begin dit jaar. Vooral datacentra zijn stroomvreters.

In België bestaat op dit moment geen gelijkaardige afspraak met de ICT-sector, bij ons vertegenwoordigd door Agoria ICT. Energiebeleid naar bedrijven toe is geregionaliseerd. In Vlaanderen, bijvoorbeeld, bestaan afspraken van het Vlaams Energie Agentschap met de 200 meest energie-intensieve bedrijven, en wat minder bindende met de 400 bedrijven daaronder. Maar daar zouden geen of amper ICT-bedrijven onder vallen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business