Nieuws

Bewijst iPhone dat verbod op koppelverkoop niet werkt?

De wet op de koppelverkoop werd oorspronkelijk ingevoerd om de consument te beschermen tegen verborgen kosten. De lancering van de iPhone 3G bewijst dat het systeem in dit geval niet werkt. Een snelle vergelijking met buurland Nederland maakt dat meteen duidelijk.

Mobistar verkoopt de iPhone in ons land voor 525 euro voor de 8 GB-versie, en 615 euro voor de 16 GB- versie. Nogal uitzonderlijk is dat u de Apple-telefoon mag gebruiken met eender welke operator. Niets weerhoudt u om bijvoorbeeld de iPhone te combineren met een Proximus-abonnement.

Mobistar volgt deze route omdat de wet op koppelverkoop het subsidiëren van telefoons verbiedt, evenals het bundelen met een verplicht abonnement. In het buitenland is dat anders: in Nederland is de iPhone exclusief bij T-Mobile te koop en moet u er altijd een contract van twee jaar bijnemen.

Dure grap
Maar die koppeling betekent niet per se dat Nederlanders op langere termijn meer betalen. Rekent u even mee?

In België betaalt u 525 euro voor een iPhone. Als u twee jaar lang het goedkoopste abonnement van Mobistar neemt (My30), betaalt u elke maand dertig euro voor 200 MB data, 180 minuten telefonie (of 300 sms-berichten). Kostenplaatje na twee jaar: 525 + (24 x 30) = 1.245 euro.

In Nederland krijgt u de iPhone 3G met 8 GB voor 79,95 euro, bij het (verplicht) afsluiten van een tweejarig abonnement. Dat kost maandelijks 29,95 euro voor 150 belminuten én 150 sms-berichten. Bovendien is er geen beperking op de hoeveelheid data die u mag downloaden.

De Nederlandse iPhone-gebruiker betaalt dus over twee jaar 79,95 + (24 x 29,95) = 798,75 euro. Oftewel: 446,25 euro minder dan een Belg. Een spectaculair verschil, met dank aan wetgeving die net de consument moet beschermen.

Niet alleen bij de iPhone
Deze situatie is overigens niet eigen aan de iPhone. Bij onze noorderburen kunt u al langer een mobiele telefoon voor een verlaagde prijs krijgen. Datzelfde T-Mobile biedt een Nokia N95 aan in combinatie met een abonnement van 26,50 euro per maand. Koopt u deze Nokia in België, dan bent u minstens 550 euro kwijt. In Nederland bent u wel voor twee jaar aan dit abonnement geketend.

Is die vrijheid echter de hoge meerprijs waard? Federaal minister Vincent van Quickenborne begint er alvast aan te twijfelen. Hij krijgt voor zijn stelling de steun van niemand minder dan Test-Aankoop, dat wel een aantal garanties vraagt bij een eventuele opheffing van het verbod op koppelkoop.

Belgische alternatieven
U kunt natuurlijk naar Proximus of Base trekken om daar een voordeliger abonnement te zoeken. Bij Base kunt u inderdaad voor minder geld (25 euro voor 4 GB) aan de slag. Maar dan wel enkel via een trager Edge-netwerk, wat voor internettoepassingen toch heel wat langzamer is dan de 3G die Proximus en Mobistar bieden.

Als het puur om data gaat, heeft ook Proximus een voordeliger abonnement. Voor 49,99 euro surft u ‘ongelimiteerd’ – de facto met een downloadlimiet van 2 GB. Een verder pluspunt van Belgacom is dat hun dekking beter is dan bij de andere twee operatoren, zo blijkt uit onze tests. Bij Proximus en Base zijn echter geen belminuten of sms-berichten inbegrepen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business