Midori wordt de opvolger van Windows

Hoe zou Windows eruitzien als Microsoft helemaal opnieuw mocht beginnen? Een toenemende geruchtenstroom wijst erop dat het bedrijf in het geheim precies die vraag probeert te beantwoorden. Het geheimzinnige Midori zou een poging zijn om een besturingssysteem van de volgende generatie te ontwikkelen, op basis van het iets minder geheime project Singularity.

Over het bestaan van Singularity hoeft niet te worden getwijfeld. In maart maakte Microsoft bekend dat iedere onderzoeker die een shared source-licentie ondertekent toegang krijgt tot een paar honderdduizend lijnen code van het project. Duidelijk is dat Singularity een OS is dat helemaal van nul is opgebouwd en niets te maken heeft met Windows.

Midori
Vorige week doken de eerste geruchten over een nieuw Microsoft-project genaamd Midori op. Volgens Microsoft-watcher Mary Jo Foley zou het hier gaan om een afgeleide van Singularity, met als bedoeling uiteindelijk een opvolger voor Windows te bouwen. Aan het hoofd van het project staat Eric Rudder, die sinds 2005 rechtstreeks aan Bill Gates rapporteert.

Windows NT 6.0
De basis van Windows is immers stokoud. Windows Vista gebruikt als fundering nog altijd NT, een besturingssysteem dat in 1993 het licht zag. Het grote voordeel daarvan is dat programma’s over de verschillende versies van Windows blijven draaien. In theorie, dan toch.

Maar er zijn ook nadelen, zoals een lagere efficiëntie en ook een slechtere beveiliging. Een nieuw besturingssysteem zou bijvoorbeeld managed code gebruiken: de code draait in een afgescheiden virtuele ruimte in plaats van direct op de hardware. Een pluspunt is dat programma’s veel minder gemakkelijk toegang krijgen tot de rest van het systeem, wat veiliger is.

Bovendien is de computerwereld niet stil blijven staan. Processors met meerdere kernen worden de norm, niet de uitzondering, en vereisen veel aanpassingen van ontwikkelaars. Ook het besturingssysteem moet onder handen worden genomen om optimaal te functioneren met multicore-chips.

Foley mist nog heel wat aanwijzingen, maar denkt te weten dat Midori een incubatieproject van Microsoft Research is dat op zijn vroegst na Windows 7 en wellicht ook na ‘Windows 8’ verschijnt. Vermoedelijk volgt het Windows nog wel op vóór het pensioen van Steve Ballmer, dat volgens de directeur zelf over negen jaar begint.

Cairo
Het is echter koffiedik kijken wat Midori echt inhoudt. Mary-Jo Foley citeert een tipgever die denkt dat Midori de herrijzenis van ‘Cairo’ betekent. Cairo was tot halverwege de jaren negentig een prestigeproject van Microsoft om een object-oriented besturingssysteem te bouwen. Het was nu eenmaal een droom van Bill Gates om een OS te bouwen waarbij informatie pijlsnel toegankelijk zou zijn.

Cairo haalde het uiteindelijk niet als apart product, al zijn delen ervan druppelsgewijs wel in andere Microsoft-software opgedoken. Het indexeren van bestanden en bestandsinhoud om sneller te zoeken is bijvoorbeeld onderdeel geworden van IIS en Windows Desktop Search.

Een ontbrekend Cairo-element is WinFS, een nieuw bestandssysteem dat oorspronkelijk in Windows Vista moest zitten.

Exit Windows?
"Waarom u lang zult moeten wachten op de volgende Windows". Met die ronkende titel antwoordt een andere technologieblogger, Ed Bott, op Foleys artikelen.

Niet dat Bott het bestaan van Midori afschiet. De blogger gelooft alleen dat de opvolger van Windows nog lang uitblijft. En als het opduikt, dan gaat Microsoft Midori naast Windows in de markt zetten, aldus Bott. Net zoals bij Windows 95 en NT vroeger.

Ondernemingen zouden immers niet happig zijn om een sprong in het duister te wagen en meteen over te stappen op een gloednieuw, onbeproefd besturingssysteem. Bott denkt daarom dat het Midori-alternatief eerst voor specifieke scenario’s zal worden ingezet: voor consumentenelektronica zoals mediacenters, als platform voor virtualisatie en in werkstations voor intensieve rekentaken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business