Succes Tax on Web leidt tot vertragingen

De Belg wacht lang met het invullen van de belastingsbrief, en dat leidt tot vertragingen op Tax on Web. Het platform kan de grote bezoekersaantallen maar moeilijk aan. Dat besluit Internetvista na een onderzoek dat startte op 14 mei. Vooral op 1 juli kon het systeem de bezoekersaantallen maar moeilijk trekken.

Tax on web behaalde dit jaar meer dan een miljoen elektronische belastingaangiftes, en daar is de FOD Financiën best tevreden over. Maar op 1 juli, toen er veel bezoekers werden geregistreerd, viel de bereikbaarheid terug naar 93,7 procent, in plaats van 99,6 procent op andere dagen. En het ging allemaal een stukje trager.

Die cijfers blijken van het monitoringbedrijf Internetvista uit Louvain la Neuve, dat zijn onderzoek startte op 14 mei. “Gedurende deze periode werd de URL elke minuut gecontroleerd vanop vijf waarnemingsspoten in België, Frankrijk, Nederland, Zwitserland, Germany en de VS,” zegt managing director Cédric Braem. “Bij elke geobserveerde startpagina werden de eerste 16KB van de pagina bij elke verificatie gedownload en de duur van die download werd meegeteld voor de totale responsetijd.”

Daaruit stelde Internetvista een vertraging vast op 1 juli, waar soms wachttijden tot 80 seconden werden gemeten. Die vertraging had zowel betrekking tot het openen van de site, als het inloggen op het platform. Het onderzoek werd uitgevoerd op initiatief van Internetvista zelf. Volgens Braem is de technische onderbouw van Tax on web niet optimaal. “Ik geloof dat de ‘sizing’ van de architectuur niet voldoende is,” besluit Braem.

Kabinet tevreden

“Er zijn twee dagen waarop er erg veel mensen op Tax on web inlogden, en dat waren 1 en 2 juli,” zegt Sophie Van Demalleghem, woordvoerster van minister van Financiën Didier Reynders. “Dan werden er soms enkele minuten vertraging gemeten, maar het is logisch dat het dan wat trager gaat.” Volgens het kabinet wordt er elk jaar gestreefd om het nog wat beter te doen, maar over het algemeen is men heel tevreden over de prestaties van het platform. En die vertragingen, dat heeft ook wel met de aard van de Belg te maken, weet Van Demallgehem. “Het is nu eenmaal zo dat vele Belgen tot het laatste moment wachten om hun belastingbrief in te vullen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business