IBM neemt Platform Solutions Inc. (PSI) over. Uitgerekend PSI diende vorig jaar twee antitrustklachten in tegen IBM. Maar Big Blue wordt geen rust gegund, want de Commissie gaat gewoon verder met de antitrustklacht, met of zonder PSI. En er staat ook al een nieuwe klager klaar. In januari 2007 legde mainframebouwer PSI een antitrustklacht neer […]

Advertentie

IBM neemt Platform Solutions Inc. (PSI) over. Uitgerekend PSI diende vorig jaar twee antitrustklachten in tegen IBM. Maar Big Blue wordt geen rust gegund, want de Commissie gaat gewoon verder met de antitrustklacht, met of zonder PSI. En er staat ook al een nieuwe klager klaar.

In januari 2007 legde mainframebouwer PSI een antitrustklacht neer bij de Amerikaanse autoriteiten en bij de Europese Commissie. Dat gebeurde niet zonder de steun van die andere grote speler: Microsoft. Redmond investeerde toen 37 miljoen dollar in PSI. Nu wordt PSI door IBM gekocht, maar dat lijkt geen invloed op de klacht te hebben.

“PSI heeft zijn klacht gisterenochtend ingetrokken, maar de Commissie zal de concurrentie in de betreffende markt blijven onderzoeken,” zegt Jonathan Todd, woordvoerder van Neelie Kroes.

Derde klager

Ondertussen moeit ook een andere speler in de mainframemarkt zich met de zaak. In november 2006 voegde T3 Technologies zich toe aan de klacht van PSI in de Amerikaanse antitrustzaak. Daardoor zal ook die klacht niet worden geschrapt. “De overname van PSI door IBM heeft geen invloed op de klacht van T3 Technologies tegen IBM,” zegt directeur Steven Friedman. “Die klacht blijft overeind.”

Op die manier zal IBM nog steeds door zowel Amerikaanse als Europese antitrustautoriteiten aan de tand worden gevoeld. Daar heeft de overname van de oorspronkelijke klager, PSI, niets aan kunnen veranderen.

PSI was al langer een uitdager van IBM. Het bedrijf begon met het tweaken van HP Itanium Superdome-servers zodat ze mainframesoftware konden draaien via emulatoren. Ook NEC werd een van de serverleveranciers. In 2006 probeerde HP het bedrijfje nog te kopen voor 200 miljoen dollar, maar die deal ging niet door omdat IBM in november op de deur kwam kloppen met een rechtszaak over patentrechten. PSI reageerde daarop met twee antritrustklachten, met het bekende verhaal tot gevolg.

Advertentie