Nieuws

Europees voorstel is probleem voor Base

Europees Commissaris voor telecom Viviane Reding wil dat de mobiele terminatietarieven nog verder naar beneden gaan en dat alle operatoren hetzelfde tarief aanrekenen. Als haar nieuwe Aanbeveling in oktober wordt gepubliceerd, kan dat problemen opleveren voor Base, de kleinste mobiele operator in België. Het zou ook de start van een nieuwe, vierde Belgische operator kunnen bemoeilijken.

De Belgische regulator BIPT tracht in ons land al jaren om de mobiele terminatietarieven te verlagen en gelijk te trekken. In december 2007 verplichtte BIPT Base en Mobistar om hun tarieven te verlagen, terwijl Belgacom de zijne wat mocht optrekken. Maar Base vocht die nieuwe tarieven aan, en met succes: begin april oordeelde het hof van beroep van Brussel dat Base werd benadeeld door de nieuwe BIPT-tarieven.

BIPT publiceerde vervolgens nieuwe tarieven waardoor de kloof weer vergroot: Base mag weer meer aanrekenen, Belgacom minder. Het kost Belgacom dit jaar 35 miljoen euro omzet. En het gaat in tegen de politiek van de Europese Commissie.

Donderdag publiceerde Europees Commissaris Viviane Reding rond dat onderwerp een ontwerp van Aanbeveling, waarop alle belanghebbenden commentaar kunnen leveren tot 3 september. In oktober zou dan een definitieve Aanbeveling volgen.

De aanleiding tot de nieuwe Aanbeveling is de vaststelling, dat de mobiele terminatietarieven enorm uiteenlopen binnen de Europese Unie: van 0,02 euro per minuut in Cyprus tot 0,18 euro in Bulgarije. Op vaste netwerken bedragen de terminatietarieven maar een halve cent per minuut. Reding wil de mobiele tarieven in Europa dichter bij elkaar brengen en dichter bij de vaste tarieven.

De Aanbeveling stelt een methode voor om de reële kosten voor terminatie te berekenen, en vraagt dat de nationale regulatoren dat systeem invoeren tegen einde 2011 (met mogelijk uitstel tot eind 2013). Viviane Reding hoopt dat een betere afstemming van die tarieven in Europa de totale kosten voor mobiel bellen met zo’n 70% zal doen dalen over de volgende drie jaar.

Nadeel voor Base?

In de ontwerptekst staat dat de mobiele terminatietarieven moeten zijn gebaseerd op de kosten van een “efficiënte operator”, en dus niet op de reële kosten van één specifieke operator. Dit gaat regelrecht in tegen de redenering die Base al jaren volhoudt: dat het hogere tarieven mag aanrekenen, omdat het de investeringen in zijn netwerk nog moet terugbetalen en dus hogere kosten heeft.

“Base is de jongste operator in België, wij zijn nog steeds bezig ons netwerk af te schrijven”, zegt Bart Vandesompele, woordvoerder van Base, in een reactie. Base wil nog “twee à drie jaar” kunnen profiteren van de huidige assymmetrische tarieven, waarbij het meer mag aanrekenen dan de andere operatoren. “Wij proberen aan Europa duidelijk te maken dat ze rekening moeten houden met de investeringen”, aldus Vandesompele.
 

Het omgekeerde geluid bij Proximus: de grootste mobiele operator ziet in de oproep van Reding steun voor zijn eigen pleidooi om de terminatietarieven in België gelijk te trekken. Frédérique Verbiest, woordvoerder van Proximus: “Wij zijn het enige land in België met zo’n grote kloof tussen de terminatietarieven. Die van Base zijn 60% hoger en die van Mobistar 25% hoger dan die van ons.”

Ook Eric Van Heesvelde, administrateur-generaal van het BIPT kan zich vinden in de nieuwe Aanbeveling. Hij merkt op dat België momenteel zowat in het midden zit tussen de uitersten van Cyprus en Bulgarije. Maar de hogere tarieven die Base mag aanrekenen, duwen het gemiddelde voor ons land omhoog, zegt hij.

Als de Aanbeveling er in haar huidige vorm door komt, heeft Van Heesvelde een beter instrument in handen om Base een lager tarief op te leggen. Deze Aanbeveling zou flink doorwegen als Base opnieuw zo’n tarief voor de rechter zou trachten aan te vechten, aldus Van Heesvelde. Met andere woorden: de juridische overwinning van Base, zou van korte duur kunnen zijn.

Maar het voorstel om tarieven volledig gelijk te schakelen en te verlagen, is volgens Van Heesvelde niet in het nadeel van een kleinere operator als Base. “Sommige modellen tonen aan dat het zelfs beter zou kunnen zijn. De kleine operatoren ontvangen minder, maar moeten ook minder betalen aan de grote operatoren.” Bovendien wijst Van Heesvelde erop dat het nieuwe systeem geleidelijk zou worden ingevoerd, wat Base tijd zou geven om zich aan te passen.

Vierde operator?

Base zou dus mogelijk nog wat tijd krijgen. Maar een eventuele vierde operator zou niet meer mogen doen wat Base de afgelopen jaren wel deed: zijn investeringskosten recupereren met hogere terminatietarieven. Zo’n vierde operator is nochtans een denkspoor van de minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne.

Volgens Van Heesvelde is dat geen onoverkomelijk probleem. “De voorwaarden voor nieuwkomers zouden eventueel ook interessanter kunnen worden gemaakt door een systeem van nationale roaming te voorzien.” Daardoor zou de nieuwkomer gebruik kunnen maken van het netwerk van de gevestigde operatoren in delen van het land waar het zelf nog geen dekking heeft.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business