Eind juni stopt Microsoft de verkoop van Windows XP aan de meeste fabrikanten en systeembouwers. Maar de adoptie van opvolger Vista verloopt trager dan gepland omdat heel wat klanten de voorkeur aan XP blijven geven. In het kanaal duikt een creatieve tussenoplossing op: men verkoopt Windows Vista-pc’s met een downgrade naar XP erbij. Een schitterend […]

Eind juni stopt Microsoft de verkoop van Windows XP aan de meeste fabrikanten en systeembouwers. Maar de adoptie van opvolger Vista verloopt trager dan gepland omdat heel wat klanten de voorkeur aan XP blijven geven. In het kanaal duikt een creatieve tussenoplossing op: men verkoopt Windows Vista-pc’s met een downgrade naar XP erbij. Een schitterend idee, of eentje van het type dat de voorbije maanden op Hertoginnedal zo welig tierde?

De voorbije achttien maanden blies Microsoft warm en koud tegelijk wanneer het over Windows Vista ging. Begin dit jaar – precies een jaar na de lancering van het nieuwe besturingssysteem – heette het nog dat de introductie van Vista voorspoediger verliep dan verwacht. De overstap van Windows 98 naar XP had zowat vijf jaar geduurd. Bij Vista zouden dat er maar drie zijn.
 
Microsoft staafde het vertrouwen onder meer met de bevindingen van onderzoeksbureau Gartner. Bedrijven die een conservatieve houding aannamen, hadden volgens Gartner ongelijk. Meer nog: de release van Windows 7 afwachten om zo Vista over te slaan, omschreef Gartner al helemaal als een slecht idee. Microsoft had dat idee voor een stuk zelf in de hand gewerkt, door de aangekondigde release van Windows 7 met een jaar te vervroegen naar 2009. Later werd die release weer naar een later tijdstip verschoven.
 
Begin mei stelde datzelfde Gartner echter vast dat de bedrijfswereld geen oren heeft naar het gegeven advies. Ruim een jaar na de release van Windows Vista draait zowat tachtig procent van de pc’s en laptops nog altijd op Windows XP. Vista is slechts aanwezig op één procent van de pc’s in Europa en de VS. Bovendien bleek meer dan de helft van de bedrijven van plan om de overstap naar Vista uit te stellen tot 2009 of later.
 
Opmerkelijk is dat Gartner die bedrijven niet langer ongelijk geeft. Alleen ondernemingen die nog Windows 2000 draaien, krijgen het advies dringend een testfase met Vista op te zetten. Microsoft stopt de ondersteuning van Windows 2000 namelijk in 2010. Bedrijven die met XP werken, hoeven zich volgens Gartner niet te haasten. Wel raadt het onderzoeksbureau hen aan om alvast te beginnen met het testen van de compatibiliteit van de bedrijfsapplicaties. Een grondige testfase moet een succesvolle migratie naar Vista toelaten.
 
 
Conservatieve reflex
 
De bevindingen van Gartner zijn grotendeels ook van toepassing op de Belgische markt, zo blijkt uit een rondvraag van IT Reseller. “Vorig jaar hebben we nog altijd vijfennegentig procent van de verkochte pc’s en laptops met XP geleverd,” zegt Jef Matthé, general manager bij systeemintegrator Kender Thijssen. Het bedrijf richt zich vooral op middelgrote en grote ondernemingen, onder meer via de verkoop en verhuur van hardware en software. “Dat hoge cijfer is voor een stuk te wijten aan de conservatieve reflex van de klant,” stelt Matthé, “Maar er is toch meer aan de hand. Bij de release van Vista was er bijvoorbeeld nog geen aangepaste antivirussoftware beschikbaar. Dat heeft de adoptie van Vista zonder twijfel vertraagd.”

En er waren nog redenen om de overstap uit te stellen. Om even snel te kunnen werken in Windows Vista als in XP, is er zwaardere hardware nodig. “We mogen ook de trainingskosten niet vergeten,” gaat Matthé verder. “Om op een zinvolle manier naar Vista over te stappen, moet een onderneming haar medewerkers daar opleiding rond geven. Met Vista werken is toch anders dan met XP.”

Dat is ook de reden waarom Kender Thijssen in de verhuurmarkt voorlopig geen vraag naar Vista vaststelt. “Het nieuwe besturingssysteem kan daar voorlopig maar voor weinig toegevoegde waarde zorgen,” stelt marketingmanager Ben Van Geet.
 
Dat veel bedrijven voorlopig liever bij XP blijven, moeten we echter vooral bij de grote stabiliteit van XP zoeken. “Dat was ook de reden waarom XP destijds zichzelf verkocht”, vervolgt Jef Matthé. “XP was veel stabieler dan Windows 95 en 98, waardoor de gebruikers vragende partij waren om naar het nieuwe platform over te stappen. Vandaag is dat met Vista allesbehalve het geval, waardoor Microsoft – en dat is nieuw – nu wel inspanningen moet leveren om Vista te positioneren.”
 
De constructeurs lijken alvast op twee paarden te wedden, door de klanten de keuze te laten tussen Vista en XP. Tegelijk liet Microsoft ook weten het einde van de ondersteuning van XP nog een tijd uit te stellen. Microsoft reageerde eerst terughoudend, maar stemde later bovendien in met een soepele regeling om een vooraf geïnstalleerde downgrade van Vista naar XP toe te laten. Wanneer de tijd daar rijp voor is, kan de gebruiker met de bijgeleverde restore kit dan alsnog op Vista overstappen. Maar ook wie voor Vista kiest, kan achteraf nog downgraden naar XP, zonder daarbij de harde schijf te moeten formatteren. Tips om dat proces tot een goed einde te brengen, zijn intussen in overvloed op het internet te vinden.
 
 
Een noodzakelijk kwaad
 
“De overgang naar een nieuw besturingssysteem zorgt altijd voor heisa,” zegt Dirk De Jonghe van de Federatie van Belgische Computer Dealers. “Toch merk ik dat de eerste tegenkanting rond de invoering van Vista intussen al wat geluwd is.”
 
Voor de dealers vormt de hele discussie volgens De Jonghe ook niet echt een probleem, al blijkt er een groot verschil te bestaan tussen de particuliere en de professionele klant. “De particulier heeft doorgaans maar één pc in huis, waardoor Vista zo niet echt voor conflict kan zorgen. Bij de bedrijven ligt dat anders, omdat het niet altijd makkelijk is om nieuwe pc’s met Vista zomaar in het netwerk in te passen of om er bestaande applicaties op te draaien.”
 
Bij de bedrijven ziet De Jonghe dan ook nog maar weinig marktpenetratie van Vista. “Wellicht blijft dat nog een paar jaar zo, zeker in de kmo-markt. Veel kleine bedrijfjes beschouwen IT nog vaak als een noodzakelijk kwaad of als een luxe-investering. Ondernemingen die zo tegen IT aankijken, zijn zeker niet snel geneigd om XP nu al te vervangen.”

Bij systeembouwer Jasa is de problematiek rond Vista al evenmin aan de orde. “De dealer beslist welk besturingssysteem hij op de bestelde pc of laptop wil,” zegt zaakvoerder Jan Vinckier. “Daarna is het de klant die beslist of hij Vista wil laten downgraden of niet.”

Toch stelt ook Vinckier vast dat er een duidelijke tweedeling bestaat in het Windows-publiek: “Er zijn de mensen die altijd de nieuwste oplossingen verkiezen. Die trekken nu natuurlijk de kaart van Vista. Maar even goed zijn er heel wat klanten die kiezen voor de zekerheid en stabiliteit van XP.”
 
In ieder geval komt het erop aan een overwogen keuze te maken. “Om met alle applicaties naar Vista over te stappen, is er voldoende tijd en een goede planning nodig,” zegt Tom Swalus, architect Microsoft-infrastructuur bij SkillTeam. “Wie die inspanning nu niet kan leveren, wacht inderdaad beter nog wat. Wanneer je de stap naar Vista zet, moet je het goed doen.”
 
SkillTeam stelt vast dat er rond Vista inderdaad nog koudwatervrees bestaat, waardoor bedrijven de beslissing omtrent de migratie voor zich uitschuiven. Downgraden als tussenoplossing, vindt SkillTeam echter geen goed idee. “De adoptie van Vista verloopt misschien wat traag, maar is uiteindelijk onafwendbaar naarmate er steeds meer machines met Vista in omloop komen.”