Nieuws

Cisco trekt 40 miljoen uit voor kweek netwerktalent

 

Cisco lanceert nieuwe certificaten en een sociale website om netwerktechnologie te leren. Die maatregelen dienen om het tekort aan netwerkspecialisten te verhelpen. Cisco verwacht dat de zogenaamde talentkloof nog zal groeien en de verkoop vertraagt als niet ingegrepen wordt.

Cisco gaat zijn certificatie CCNA, of Cisco Certified Network Associate uitbreiden met drie specialisaties: security, voice en wireless. Daarmee wil de maker ven netwerktechnologie voldoen aan de vraag van zijn klanten om meer gespecialiseerde IT’ers. Uit onderzoek van Forrester, in opdracht van Cisco, bleek dat 46 procent van de grote multinationals een netwerkspecialist wil die niets anders doet dan netwerkbeveiliging. 40 procent wil een exclusieve voicespecialist en 36 procent een wirelesskenner. Uit het onderzoek bleek ook dat de nood aan zulke specifieke specialisten nog gaat toenemen. 

CCNA is zowat het laagste niveau van certificaten dat Cisco kent. “Zowat 80 procent van ons talent zit op dat niveau,” volgens Jeanne Beliveau-Dunn, de algemeen directeur van Learning@Cisco. In die vijver gaat Cisco nu vissen voor de nieuwe specialisten.

Cisco verwacht dat er tegen 2012 wereldwijd zo’n drie miljoen netwerkspecialisten tekort zullen zijn. Die gegevens komen uit schattingen van Cisco’s partners. Europa zal er zo’n 409.000 tekort komen. Het tekort zou het grootst zijn in de opkomende economieën. In India zal de ‘talentkloof’ 745.560 personen bedragen, in China een klein miljoen.

Een tekort aan specialisten betekent ook dat Cisco minder apparatuur kan verkopen. “De groei van Cisco zal niet boven de 10 procent uitkomen, als we het tekort aan netwerkspecialisten niet aanpakken,” zegt Jeanne Beliveau-Dunn.

Naast nieuwe certificaten, lanceert Cisco ook een nieuwe website, Cisco Learning Network. Het is een sociale leerwebsite. Op de site komt niet alleen kennis te staan, maar het moet ook een plaats worden voor mentoring. Hoewel de site pas nu gelanceerd wordt op Cisco Live in Orlando, Florida, is er al activiteit van mensen die de site zelf hadden gevonden.

In totaal pompt Cisco zo’n 40 miljoen in de kweek van nieuw talent. Daarbij is het andere project -Cisco Networking Academy- niet meegeteld. Dat laatste project brengt onderdelen van de CCNA-certificaten in de curricula van de gewone IT-opleidingen.

Er is enkel indirecte opbrengst voor Cisco. Certificaten betekenen dat de loyaliteit van de klant stijgt met 20 procent. En daar zit de echte winst voor Cisco.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business