Resellers die de nodige knowhow en de juiste spirit hebben om met innovatieve, baanbrekende technologieën aan de slag te gaan: die staan bovenaan op het verlanglijstje van Mabel De Vries, die het nog prille Benelux-kantoor van de Britse distributeur Zycko leidt. Zycko is actief op vijf domeinen: data center solutions, storage solutions, data communications, VOIP […]

Resellers die de nodige knowhow en de juiste spirit hebben om met innovatieve, baanbrekende technologieën aan de slag te gaan: die staan bovenaan op het verlanglijstje van Mabel De Vries, die het nog prille Benelux-kantoor van de Britse distributeur Zycko leidt.

Zycko is actief op vijf domeinen: data center solutions, storage solutions, data communications, VOIP en tenslotte accessoires en componenten, al maakt dit vaak ook deel uit van een van de andere afdelingen. De achterliggende filosofie is heel eenvoudig: alle producten moeten leiden tot open systemen, die de efficiëntie van de bestaande netwerk- of opslaginfrastructuur van de onderneming verhogen.

“Ik geef een voorbeeld,” doceert De Vries. “Datacenters lopen geregeld vast wegens gebrek aan stroom. Nou, dat kunt u verhelpen met een waterkoelinginstallatie, waardoor u zelfs nog stroom overhebt om extra racks bij te zetten. Zo gaat u van een oplossing van een logistiek probleem naar een bijdrage tot de concurrentiële positie van uw bedrijf. Dat kunt u niet met “doorsnee” oplossingen, daarvoor hebt u innovatieve, baanbrekende technologieën voor nodig. Die hebben wij in huis, en nu zoeken we dus resellers die de knowhow en de juiste spirit hebben om daarmee aan de slag te gaan.”

De Nederlandse Mabel De Vries kent het klappen van de zweep. Ze begon haar loopbaan op de binnendienst verkoop van een kleine reseller. In het gezegende jaar 1984 stapte ze over naar een reseller van Wang. “Een prachtige periode,” vindt ze. “Alles wat men de klant aanbood, was prima, want alles werkte.” Na een tussenstop bij een grote reseller in Eindhoven kwam ze in 1995 bij Landis terecht, waar ze opklom tot general manager van de Franse vestiging. “Vijf jaar later was de pret over. Toen begon iedereen vanalles te roepen. Het klonk allemaal fantastisch, maar niets klopte nog.” De Vries liet de overgekookte IT-sector voor wat ze was, en ging bij verschillende bedrijven aan de slag als interim-manager. Maar nu is ze terug als Benelux-directeur van Zycko.

 

Veiliger door green computing

“Zycko is gespecialiseerd in zogenaamde cutting edge technologies,” legt ze uit. “Technologieën die het gaan maken, zeg maar. Het doet me terugdenken aan de beginperiode van Cisco; dat vonden velen in het begin best interessant, maar veel te moeilijk. En kijk waar ze nu staan. Zo staan er tegenwoordig ook andere bedrijven voor het moment van de doorbraak. Een daarvan is zeker Riverbed Technologies, een specialist op het gebied van WAN-optimalisatie.”

Zycko is zes maanden geleden met de distributie van Riverbed in de Benelux. Intussen is Zycko de grootste Riverbed-distributeur geworden, en – belangrijker nog – de enige trainingspartner van de fabrikant in heel EMEA. De voorbije zes maanden zijn er overigens niet alleen een aantal mooie contracten binnengekomen, maar ook heel wat feedback. “Men moet zijn partners ook als sparring partners zien,” vindt De Vries. “Op die manier krijgt u heel waardevolle informatie uit het kanaal, die u kunt gebruiken om uw aanbod of werkwijze nog beter af te stemmen op de vraag. De feedback die we tot nu toe hebben ontvangen, is misschien wel waardevoller dan de omzet die al hebben gedraaid.”

Zoals veel andere bedrijven uit de sector pakt men bij Zycko ook graag uit met green computing. Maar dat is meer dan zomaar een marketingpraatje, beweert De Vries. “Vaak gaat het erom dat men efficiënter met stroom omspringt. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het levert de klant ook een lagere energiefactuur op. Maar als u eens goed gaat nadenken over uw stroomgebruik, stuit u op nog meer voordelen. Wist u dat het zelfs de veiligheid van uw bedrijf kan verhogen? Al was het maar door ’s avonds en in het weekend de access points van uw wifi-netwerk af te zetten, waardoor er meteen veel minder kans is op een inbraak op uw netwerk.”