Nieuws

Intel en IBM willen betere zonnecellen maken

Intel is maandag in de ontluikende duurzame-energiesector gestapt met SpectraWatt, een nieuw bedrijf dat zonnecellen gaat vervaardigen. Tegelijkertijd kondigt IBM aan dat het gaat werken aan innovatieve technologie voor zonne-energieproducenten.

SpectraWatt wil medio volgend jaar zonnecellen van silicium gaan verkopen aan producenten van zonnepanelen. Het is de bedoeling dat er medio dit jaar in de Amerikaanse staat Oregon een faciliteit van de grond komt. Intel investeert vijftig miljoen dollar in SpectraWatt. Andere investeerders vullen het potje aan.

Kinderschoenen
Andrew Wilson, voormalig hoofd van Intel New Business Initiatives, is benoemd tot directeur. Volgens hem gaat SpectraWatt focussen op verbetering van zonnecelefficiëntie (dus hoe goed een paneel zonnelicht naar elektriciteit converteert), evenals het beperken van de kosten per watt. "De zonne-energie-industrie staat er ongeveer hetzelfde voor als de microprocessorindustrie in de late jaren zeventig. Er moet nog veel worden uitgezocht en verbeterd", zegt hij.

Travis Bradford, president van het Amerikaanse Prometheus Institute voor duurzame ontwikkeling, is niet verbaasd over Intels investering: "Bijna ieder bedrijf in de elektronica- en semiconductorindustrie zal gaan proberen om in zonne-energie te stappen – zó groot gaat het worden."

IBM
Ook IBM kondigde gisteren een overeenkomst aan. Samen met een Japanse fabrikant van halfgeleideruitrustingen gaat de gigant werken aan de ontwikkeling van zonnecellen uit CIGS – een combinatie van koper, indium, gallium en selenium. De bedrijven gaan zelf geen cellen maken. In plaats daarvan willen ze technologie uitvinden die binnen twee of drie jaar tegen licentie kan worden gebruikt door zonne-energiebedrijven.

IBM meent in de halfgeleiderindustrie kennis te hebben opgedaan die andere bedrijven niet hebben. ‘Big Blue’ hoopt met die unieke ervaring patenten te kunnen vergaren op het vlak van zonne-energie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business