Gartner trekt zijn schatting voor de groei van de wereldwijde pc-markt op tot 12,5 procent. Volgens de nieuwe cijfers van het studiebureau zouden er dit jaar wereldwijd 297 miljoen pc’s worden verkocht, tegenover 264 miljoen in 2007. In maart rekende Gartner slechts op een groei van 10,9 procent. “De verkoop van mobiele pc’s overtrof onze […]

Advertentie

Gartner trekt zijn schatting voor de groei van de wereldwijde pc-markt op tot 12,5 procent. Volgens de nieuwe cijfers van het studiebureau zouden er dit jaar wereldwijd 297 miljoen pc’s worden verkocht, tegenover 264 miljoen in 2007. In maart rekende Gartner slechts op een groei van 10,9 procent.

“De verkoop van mobiele pc’s overtrof onze verwachtingen in het eerste kwartaal van 2008”, aldus Gartner analist George Shiffler in een persbericht. “Mobiele pc’s hebben sterk momentum en de globale economisch omgeving blijkt minder hard dan we hadden verwacht.” Toch houdt Gartner een slag om de arm: als olie- en voedselprijzen blijven stijgen en de wereldeconomie daardoor verder verzwakt, dan zou dat de pc-verkoop negatief kunnen beïnvloeden.

De dalende prijs van laptops speelt een rol in de verbeterde vooruitzichten. Heel wat fabrikanten lanceren nu zeer goedkope minilaptops, inspelend op het succes van de Asus Eee. Dergelijke minilaptops slaan zowel aan in mature IT-markten en in opkomende economieën, aldus Gartner. De verkoop van mobiele pc’s zou dit jaar met 30,1% toenemen.

Het zijn vooral de opkomende markten die zorgen voor de groei, stelt Gartner vast. Die landen blijken minder gevoelig dan verwacht voor de economische vertraging in de Verenigde Staten, aldus het studiebureau.
 

Advertentie