Certipost, een dochteronderneming van De Post die elektronische documentuitwisseling mogelijk maakt, hoopt tegen 2010 de kaap van 100.000 bedrijfsklanten te overschrijden. Het bedrijf kende sinds de oprichting, vijf jaar geleden, een sterke groei. Nu mikt Certipost ook op de internationale markt. Het lijkt Certipost voor de wind te gaan. In 2004 telde het bedrijf slechts […]

Advertentie

Certipost, een dochteronderneming van De Post die elektronische documentuitwisseling mogelijk maakt, hoopt tegen 2010 de kaap van 100.000 bedrijfsklanten te overschrijden. Het bedrijf kende sinds de oprichting, vijf jaar geleden, een sterke groei. Nu mikt Certipost ook op de internationale markt.

Het lijkt Certipost voor de wind te gaan. In 2004 telde het bedrijf slechts 542 business to business (B2B)-klanten. Op 1 januari 2008 waren dat er 27.980. Vandaag de dag zou dat cijfer al zijn gestegen tot grofweg 42.000 klanten. Zij zijn allemaal aangesloten op het ‘CertiOne’ platform.

Stijn Van Der Plaetse, CEO van Certipost, wil op dat elan verder. “Agressief groeien” tot 100.000 klanten in 2010. In België zal dat vooral gebeuren door middel van organische groei, maar in het buitenland zijn dat grote integratoren als partners nodig. “In de volgende weken gaan we enkele grote, internationale integratoren aankondigen als partner,” aldus Van Der Plaetse.

Certipost werkt samen met fabrikanten van ERP-systemen om modules te integreren zodat de elektronische documentuitwisseling automatisch kan verlopen. Groeimarge zou er genoeg zijn, want volgens een onderzoek dat de topman aanhaalde zou meer dan de helft van de bedrijven binnen de drie jaar willen overstappen op elektronische facturatie. En Van Der Plaetse beklemtoont dat andere diensten dan meestal snel volgen, zoals elektronische loonbrieven.

“We zijn eigenlijk een beetje een elektronische postbode,” zegt Van Der Plaetse. Vanuit die filosofie is het dan ook de verzender van elektronische documenten die betaalt. Voor de ontvanger is het gratis.

Het bedrijf zegt ook geen echte bedreigingen te zien op de Belgische markt. Ook niet in de vorm van Isabel, een bedrijf dat gelijkaardige diensten aanbiedt en samenwerkt met banken en sociale secretariaten om loonbrieven elektronisch te maken. “Op sommige vlakken zijn ze concurrenten, maar op andere vlakken zijn we partners. Wanneer je elektronische documenten van Certipost kan ontvangen op het Isabel-platform, bijvoorbeeld. Maar uiteindelijk hebben we dezelfde visie en maken we samen de markt van de elektronische documentuitwisseling groter,” aldus nog Van Der Plaetse.
 

Advertentie