Nieuws

eHealth-oprichter wordt mikpunt van artsenkritiek

Minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx heeft de artikels over eHealth en eCare geschrapt uit de programmawet. Volgens Marc Moens van artsenvereniging BVAS een goede zaak. Het kan volgens hem niet dat de wetten verstopt worden in een vuistdik dossier dat er op een drafje doorgejaagd wordt. Ook wijst hij op het gevaar dat Frank Robben, die de administrateur-generaal wil worden van eHealth, ook functies heeft in de Kruispuntbank Sociale Zekerheid, Smals, het Riziv en de privacycommissie.

De programmawet, een document van meer dan 2.000 pagina’s, bevatte een twaalftal bladzijden over eHealth en eCare. Dat zijn kruispuntbanken voor medische informatie. Omdat Minister Onkelinx de teksten uit de programmawet haalt, wordt een parlementaire discussie mogelijk. Artsen juichen de beslissing toe omdat zij nu ook inspraak krijgen over eHealth. Ze wijzen er tevens op dat de parlementairen nu ook de patiëntenrechten kunnen bepleiten.

In het eHealth-dossier groeit vooral de kritiek op Frank Robben, de toekomstige administrateur-generaal van eHealth. Hij combineert functies die langs verschillende kanten betrokken zijn bij eHealth. Frank Robben is onder meer lid van de raad van bestuur en oprichter van het eHealth-platform, hij is CEO van Smals, de IT-leverancier van de Belgische sociale zekerheidssector en hij is lid van de privacycommissie

Frank Robben was - volgens een securityblogger van Belsec – niet aanwezig toen de privacycommissie haar zegen gaf over eHealth. Toch is de goedkeuring opmerkelijk, omdat Willem Debeuckelaere, voorzitter van de privacycommissie, zich op 27 november 2007 kritisch uitliet over eHealth in IT Professional: “De grootste uitdaging op Belgisch vlak, denk ik, is de problematiek rond e-health en het platform dat door de federale regering is opgezet waarmee alle gegevensstromen in de medische sector zouden moeten worden ondersteund. […] Wij hebben geluk dat de medische wereld privacy diep in haar cultuur heeft ingebed, via het beroepsgeheim. Maar wij krijgen meer en meer vragen vanuit de medische wereld. Dat moet de komende maanden door de volgende regering worden aangepakt.”

“Ik vind het ongezond dat Frank Robben ook zetelt in de privacycommissie die een advies moest uitbrengen over eHealth,” zegt Marc Moens van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten. “Hij is een integer persoon, maar al die verschillende functies samenbrengen in één hoofd is niet verantwoord. Alles zal wel goedkoper en sneller verlopen, maar het respecteert de basisregels niet.”

eHealth voor onbepaalde tijd uitgesteld

Artsen vrezen vooral dat de overheid en de mutualiteiten via eHealth en eCare controle gaan uitoefenen op het voorschrijfgedrag en de behandelwijze van de artsen. “Als men gepersonaliseerde info gaat bijhouden, dan kunnen mutualiteiten zich in de plaats gaan stellen van de artsen,” vreest Marc Moens, “als ze de behandeling van een patiënt kennen, kunnen ze hem benaderen en een andere behandeling voorstellen, die voor hen goedkoper uitkomt.”

Toch is het artsensyndicaat niet gekant tegen de informatisering van de gezondheidszorg. “Maar er zijn voorwaarden. Zo moet het medisch geheim gegarandeerd blijven. Ten tweede moet iedereen toegang krijgen, dus niet alleen mutualiteiten en de overheid, maar ook zorgverstrekkers. En eHealth moet dienen om de zorg te verbeteren, niet om controle uit te oefenen op de uitgavestromen. Want afhankelijk van de politieke kleur die op dat ogenblik aan de macht is, gaat er op gezondheidszorg bespaard worden,” meent Moens.

Nu eHealth uit de programmawet geschrapt is, gaat het platform voor lange tijd weer in de koelkast, volgens Marc Moens. “Bij een degelijk debat, zal het nog wel een lange tijd duren voor er een beslissing valt. Zeker als je het huidige politieke klimaat mee in rekening brengt.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business