Nieuws

Openoffice.org 3.0 beta: nu ook met Office 2007-ondersteuning

 

Zonet verscheen de eerste betaversie van Openoffice.org 3.0. De betaversie ondersteunt Office 2007-bestandsformaten als .docx en .xlsx. Althans gedeeltelijk, want ‘read-only’. Ook het Opendocument Format (ODF) wordt ondersteund.

De openbron office suite Openoffice.org is de ‘gratis’ tegenhanger van Microsoft Office. Betaversie 3.0, dat zopas verscheen, bouwt verder op de vorige versies en komt met zes applicaties: Writer (Tekstdocument in de Nederlandse versie), Calc (Werkblad), Impress (Presentatie), Base (Gegevensbron, een databankprogramma), Math (een programma om wiskundige bewerkingen te maken) en Draw (Tekening). In tegenstelling tot Office, dat 1,5 GB schijfruimte inneemt, past Openoffice.org op 150 MB. Wilt u Openoffice.org 3.0 in het Nederlands uitproberen, dan moet u ook het language pack van de site halen en installeren.

Start Centre
Wat meteen opvalt bij het openen van versie 3.0 is het nieuwe Start Centre. Daar kunt u snel een nieuw document aanmaken of een al bestaand document openen. Eenmaal in een programma blijkt dat er weinig veranderingen of vernieuwingen echt in het oog springen. De knoppenbalken lijken nog altijd op die van de vorige versie (opgefrist met nieuwe icoontjes) en een ribbon of ‘lint’, zoals in Office 2007, is nergens te bespeuren. Dat heeft ook zijn voordelen, want alle knoppen zitten gewoon op hun vertrouwde plek.

Writer en Calc
De grootste nieuwigheden vinden we bij Calc, dat nu aan ‘Workbook Sharing’ kan doen. Zo kunnen collega’s probleemloos wijzigingen aan de inhoud van een rekenblad aanbrengen, en kunt u die naderhand makkelijk integreren. In deze modus kan u trouwens enkel de inhoud (lees: de cijfers) aanpassen, en niet de formattering of het uitzicht van het document. Verder werden de grafieken ook aangepakt met regressie en aangepaste foutmeldingen (‘error bars’). Calc ondersteunt nu ook 1024 kolommen (tegenover 256 kolommen in de vorige versie). Office 2007 ondersteunt er wel meer dan 16.000, maar voor de meeste toepassingen volstaat 1024 kolommen ruimschoots.
 

Compatibiliteit met Office 2007

 

Nu steeds meer bedrijven overschakelen op Office 2007, moet ook Openoffice de nieuwe Office-formaten kunnen openen. Openoffice.org 3.0 is compatibel met docx, xlsx, pptx, maar met één grote beperking: u kunt ze wel openen, maar niet bewerken. Wilt u wijzigingen opslaan, dan moet dat in het oude Office 97-formaat (doc, xls, ppt), of in een ‘open’ formaat. Elke applicatie kan wel probleemloos bestanden opslaan als pdf, en dat zonder add-on of plug-in die u eerst moet downloaden.

Open formaten
Openoffice.org 3.0 ondersteunt heel wat formaten, waaronder het eigen Openoffice.org-formaat, maar ook rtf, html en xml. Standaard worden documenten echter opgeslagen in ODF of Opendocument Format.
Openoffice.org 3.0 is ook de eerste versie die volledig ‘native’ voor Mac bestaat. Versie 2 durfde nog eens crashen of traag reageren onder OS X; met 3.0 is dat zo goed als verleden tijd.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business