Tot dertig maal vlugger een rapport

 

De warenhuisgroep Colruyt beschikt over een gigantische database. Klanten, producten en andere bedrijfsgegevens zorgen voor een exponentiële groei van data en dus ook voor aanverwante problemen. Men wou dat de relationele database, waar Colruyt in 1997 voor koos, weer vlugger en efficiënter reageerde, met minder tijdrovende inspanningen.

Colruyt, met zijn bedrijfsfilosofie van ‘clean’ en ‘lean’, zorgde met Sybase IQ voor een economische maar goed werkende oplossing. Die server analyseert gegevens vliegensvlug, tot dertig maal sneller dan Colruyt gewend was. “We waren verbaasd over het resultaat”, beweert Jean-Pierre Monné van Colruyt IT, informaticadochter van Colruyt. “Zelfs als we de machine onder druk zetten, bleven de goede resultaten komen.”

Het is de bedoeling dat de IT-afdeling vlug informatie en rapporten kan leveren aan de business. Eerste voorwaarde is dat een bedrijf daarvoor over ‘propere’ gegevens beschikt, die ook de tijdsdimensie kunnen weerstaan. “Voor je het weet, rijden je vrachtwagens volgens de statistieken bijvoorbeeld het hele jaar naar Aalst in plaats van naar Kortrijk, hoewel de klant pas in december verhuisde”, zegt Jean-Pierre Monné. Of je vragen leveren slechte resultaten op, genre ‘ik kan in mijn broek, mijn broek kan in de valies dus ik kan in mijn valies.’ Logisch geredeneerd, maar wel met een fout resultaat. Kortom: de kwaliteit van de data primeert om goede resultaten te kunnen halen." 

Betere respons met minder inspanningen
Sybase IQ helpt resultaten op vragen snel te tonen. “De databank houdt nu alles bij tot in het detail. Om de rapporteringtijd in te korten, gingen we aanvankelijk de data een week, een maand of een jaar op voorhand al cumuleren, zodat de nieuwe rapporten alleen maar toegang moesten hebben tot die gecumuleerde gegevens. Hoewel dat al veel sneller gaat, vraagt het veel tijd en energie van de IT-afdeling.”

Een andere oplossing drong zich dus op. Ook al omdat vanuit de werkvloer de vraag naar rapporten almaar groter werd en ze ook over real time rapporten wilden beschikken. Om datawarehousing naar een hoger niveau te tillen, moest een aantal bottlenecks worden weggewerkt, vooral wat betreft de traagheid van het systeem. De traditioneel lange rapporteringstijd of de dataminingsopdrachten ten gevolge van onvoorziene queries waren geen optie meer. “Alleen een column based systeem als Sybase IQ kon ons helpen. Omdat we al met Model 204 voor Mainframe werkten waren we meteen enthousiast over Sybase IQ, dat met dezelfde technologie werkt”, verklaart Monné. 
 

CPU

 

“Met een databankengine zoals Sybase IQ neem je alleen de nuttige gegevens mee. In tegenstelling tot bij een klassieke database, waar bij een selectie alle gegevens uit één rij overlopen worden. Dat zijn hele grote tabellen met heel veel gegevens,” legt Philippe Vaessen, country manager van Sybase, uit. Een treffende vergelijking afkomstig van Monné: “Het is alsof je telkens met één vol en negentien lege paletten op je vrachtwagen je winkels gaat bevoorraden. Hoe inefficiënt is dat? Het zwakke punt is bijgevolg niet de CPU of de kracht van uw computer, maar wel de kracht van uw backend I/O infrastructuur. Een disk is namelijk één van de traagste elementen in een informatica-infrastructuur.”

Sybase IQ is CPU-gerelateerd en gooit het daarom over een andere boeg. Komt de capaciteit van het rapporteringsysteem in nauwe schoentjes te zitten, dan wordt de snelheid opgedreven dankzij een nieuwe CPU. “Sybace IQ neemt met die werkwijze de bottlenecks weg. Daardoor weten we ook zeker dat we de komende jaren nog goed zitten, want extra CPU komt neer op eenvoudige investering in hardware.”

Extra budget voor hetzelfde geld
De business case bij Colruyt komt vooral sterk voor de dag omdat de inspanningen die mensen moeten doen om rapporten te trekken momenteel nog minimaal zijn. “De opbrengst is gerekend op vijf jaar. Het geld dat ik daardoor vrij krijg, kan ik nu aan een ander project besteden,” zegt Monné.
De nieuwe manier van de database bevragen, werd door Colruyt in één afdeling uitgeprobeerd. "Het enthousiasme van de betrokkenen was heel groot”, zegt Monné. “Testen wijzen uit dat IQ een exponentiële data-aangroei probleemloos aankan”, zegt Philippe Vaesen. Dat is voor de bedrijven een behoorlijke geruststelling. Ook de feedback via benchmark, te bekijken via tpc.org, is bijzonder positief over het pakket.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business