Onderzoek naar frauduleuze internetgidsen

Het Brusselse parket is een onderzoek gestart naar twee bedrieglijke internetgidsen. Guidepourlaville.be en Entreprisesnet.com bieden bedrijven een gratis vermelding aan in hun gids, maar daarna rekenen ze flink door. Dit schrijft de Waalse krant La Dernière Heure.

De bewuste sites contacteren bedrijven en zelfstandigen om hen op te nemen in een online database. De kleine lettertjes stellen echter dat de gratis proefperiode achteraf stilzwijgend doorloopt. De prijs voor een jaarlijks ‘abonnement’ kan hierbij oplopen tot zesduizend euro.

Het is consumentenorganisatie OIVO die een klacht indient tegen de frauduleuze praktijken van Guidepourlaville.be en Entreprisesnet.com. Allebei zijn van dezelfde onderneming afkomstig en gevestigd in Parijs, al wijzen andere brieven op Oostenrijk en Spanje. Doel van de verwarring is om extra obstakels te creëren voor gedupeerden die verhaal willen halen.

Het is niet de eerste keer dat een soortgelijke dienst in ons land opduikt. De Internet Registratiedienst (IRD) slaagt er zo al langer in om bedrijven zestien euro af te troggelen voor een vermelding op een onbestaande website. De Deutsche Adressendienst (DAD) mikt iets hoger en rekent 858 tot 985 euro per jaar aan. Al krijgt u voor dat geld tenminste nog een echte vermelding.

Af en toe slagen organisaties als OIVO of Unizo erin om dit soort organisaties met succes aan te klagen. Toch blijft het uitkijken voor normaal ogende facturen die u eigenlijk een kat in de zak aanbieden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business