CIO Talkback: Hoe groen is de Belgische IT?

 

‘Groene IT’ is een aantrekkelijk concept voor alle betrokkenen. Of niet soms? De fabrikanten kunnen nieuwe hardware verkopen. Uw volgende pc-vervangingsoperatie kunt u dit keer presenteren als een energiebesparing. En uw baas kan zeggen dat hij de planeet aan het redden is. Belgische CIO’s bekijken het nochtans eerder nuchter.

Vraagt het general management u naar groene IT?
Jos Van Roosbroeck: Nee, er wordt vooral gesproken over het verminderen van de energiekosten.
Ronny Goossens: Nee, ze vragen ons over uptime, risk management, compliance enzovoort.
Kurt De Ruwe: Bayer is erg actief rond het thema Groen. De belangrijkste focus is op de productie, op het verminderen van de uitstoot van onze fabrieken. De voorbije jaren hebben we ook gewerkt aan nieuwe productieprocessen die zowel de uitstoot als het energieverbruik reduceren. Groene IT is vrij nieuw. De initiële focus was om onze interne datacenters groener te maken. Nu kijken we ook naar manieren om het reizen te verminderen door nieuwe vormen van samenwerking te introduceren. Wij hebben op onze website een speciaal onderdeel met details over ons klimaatprogramma.
Alain Conrath: Wij hebben tot op heden weinig vragen gekregen op dit vlak.

Draait het alleen rond energieverbruik, of spelen ook andere, ecologische overwegingen?
Kurt De Ruwe: Behalve het energieverbruik van servers en pc’s kijken we ook naar nieuwe collaboration instrumenten om het reizen te beperken.
– Ronny Goossens: Bij ons draait het om uptime. Om die reden hebben we ons volledige datacenter verhuisd naar een co-locatie in Hilversum, ervoor zorgend dat koeling, toegangscontrole, elektriciteit en branddetectie maximaal gegarandeerd zijn.
– Jos Van Roosbroeck: Het gaat vooral over besparen op energie, en ook een beetje over IT-apparatuur langer gebruiken dan het gemiddelde van drie jaar.
– Alain Conrath: Een kostenbesparing, daar zouden we zeker aandacht voor hebben. Maar ook ecologische beschouwingen kunnen onze beslissingen beïnvloeden, gezien onze activiteit. Als partner in de ziekteverzekering en als sociale beweging, draagt de Christelijke Mutualiteit dagelijks bij tot de opbouw van een gezondheidspolitiek in de brede zin. We zijn dus gevoelig voor alles wat de gezondheidstoestand van onze leden kan beïnvloeden. Onze kleur is trouwens al meer dan honderd jaar het groen.

 

 

Vanaf welk moment is het energieverbruik van ICT-apparatuur in uw bedrijf op het radarscherm verschenen?
– Kurt De Ruwe: Ongeveer achttien maanden geleden.
– Ronny Goossens: Sinds begin vorig jaar, toen een lek in het dak ervoor zorgde dat de stoom uitviel. Tijdens dezelfde maand waren de zekeringen herhaaldelijk gesprongen vanwege het elektriciteitsverbruik.
– Jos Van Roosbroek: Het kwam een paar jaar geleden ter sprake, toen we plannen maakten voor een migratie naar Citrix. De kostenbesparing werd gebruikt als deel van de business case.
Alain Conrath: In het algemeen zien wij de eerstvolgende jaren nog geen probleem. De uitbreiding van onze systemen kan worden opgevangen door onze initiatieven op het vlak van virtualisatie. Op bepaalde plekken zijn er wel redenen voor bezorgdheid. De nieuwste systemen vragen een grotere hoeveelheid energie (elektriciteit, koeling) per vierkante meter. We moeten dat geval per geval bestuderen.

Maakt elektriciteit deel uit van uw ICT-budget?
Jos Van Roosbroeck: Nee.
– Kurt De Ruwe: Nee, en we hebben geen plannen in die richting. Het is wel gedetailleerd opgenomen in ons datacenter budget.
– Ronny Goossens: Elektriciteit zit in de maandelijkse factuur van ons co-locatiecenter.
– Alain Conrath: In onze organisatie heeft de energiefactuur van de datacenters altijd deel uitgemaakt van het IT-budget. Dat wordt jaar na jaar opgevolgd. In de loop van 2007 is er een eerste gevoelige verhoging geweest. Maar in verhouding met ons IT-budget, blijft de energiefactuur stabiel. Dat komt voor een stuk door het opnieuw onderhandelen van de contracten voor elektriciteit en door de modernisering van ons hardwarepark de voorbije jaren.

Hebt u plannen om het energieverbruik te verminderen aan de client-kant?
– Kurt De Ruwe: Ja.
– Ronny Goossens: Nee.
– Jos Van Roosbroeck: De overstap van pc’s met CRT-schermen naar Windows Based Terminals met LCD heeft een belangrijke impact gehad op het energieverbruik.
– Alain Conrath: Tot op heden hebben we geen concreet plan aan de kant van de gebruiker. Waarschijnlijk zouden we eerst het printen van documenten aanpakken – het printerpark rationaliseren, onnodige documenten vermijden enzovoort. Maar een eerste stap hebben we toch al genomen: in onze laatste offerteaanvraag voor de vernieuwing van ons pc-park, was elektriciteitsverbruik (Energy Star 4.0) één van de criteria.

 

 

Zijn er plannen om het verbruik in het datacenter te beperken?
– Kurt De Ruwe: Ja, en op dat vlak hebben we al een aantal andere maatregelen doorgevoerd.
– Ronny Goossens: Nee, maar wij werken met blades en virtualisatie, dus wij kunnen de groei van het energieverbruik controleren.
– Alain Conrath: Samen met de beheerder van het gebouw laten we dit jaar een externe audit uitvoeren op de huidige situatie in ons datacenter. Onze strategie voor de modernisering van onze infrastructuur maakt het nodig om heel wat hardware te vervangen. We moeten verifiëren dat onze datacenters nog steeds optimaal ingericht zijn inzake elektriciteit en koeling. Op basis van die audit zullen we onze actieplannen voor de volgende jaren bepalen.
– Jos Van Roosbroeck: Een echt plan is er niet, maar we vergelijken wel het energieverbruik en de koelingnoden van nieuwe servers. De koelingcapaciteit van ons datacenter is beperkt, en die willen we niet uitbreiden. 

Zijn er, behalve energiebesparingen, nog andere ‘groene IT’-bekommernissen die de huidige modetrend (en de volgende besparingsronde) zullen overleven?
– Alain Conrath: In 2008 komen de ideeën rond Green IT vooral van de IT-fabrikanten, via grote reclamecampagnes. Dat is een modetrend die soms nogal ver af staat van de realiteit op het terrein en de projecten die op stapel staan. Maar ik denk dat op langere termijn de groene trend zich zal doorzetten en zal leiden tot steeds concretere maatregelen. Dat zal waarschijnlijk gepaard gaan met nieuwe reglementen en incentives. Dus we kunnen ons daar beter al op voorbereiden.
– Jos Van Roosbroeck: Tijdens de planning van de IT-strategie en het budget is de focus op het ondersteunen van de business en waardecreatie. Groen zou daarvan een nevenaspect kunnen zijn, maar dan minder op IT-vlak dan in onze autobusiness.
– Kurt De Ruwe: Binnen Bayer hebben we een speciaal klimaatprogramma dat ook gericht is op verschillende gebieden buiten de productie. Dit is niet iets dat nu even in de mode is en binnen enkele maanden weer vergeten is.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business