De VS moet zijn eigen botnet ontwikkelen als het zijn vijanden in de 21ste eeuw het hoofd wil bieden. Een Amerikaanse luchtmachtofficier stelt dit openlijk voor in een defensiekrant. Kolonel Charles W. Williamson III opperde in een recente publicatie van Armed Forces Journal dat zijn land “tapijtbommen voor de cyberspace” moet ontwikkelen die computernetwerken van […]


De VS moet zijn eigen botnet ontwikkelen als het zijn vijanden in de 21ste eeuw het hoofd wil bieden. Een Amerikaanse luchtmachtofficier stelt dit openlijk voor in een defensiekrant.

Kolonel Charles W. Williamson III opperde in een recente publicatie van Armed Forces Journal dat zijn land “tapijtbommen voor de cyberspace” moet ontwikkelen die computernetwerken van de vijand tot “hopen van metaal en plastic” reduceren. De militair vindt dat zijn land zich tot nu toe te veel richt op verdediging. Hij wil dat Amerika een flexibel aanvalsmiddel ontwikkelt dat in staat is om digitale dreigingen de kop in te drukken.

Afdankertjes
De beste kandidaat voor zo’n wapen, vindt Williamson, is een militair botnet. De Amerikaanse Defensie kan dit netwerk van besmette computers van afstand besturen en gebruiken om een massale aanval uit te voeren op vijandelijke communicatienetwerken.


De kolonel ziet afgedankte militaire computers als ideale ‘zombies’ om dit soort distributed denial of service-aanvallen (DDos) uit te voeren. Hij wil verouderde modellen uitrusten met energiezuinige Flash-schijven en ze tewerkstellen in elke ongebruikte loods die de luchtmacht maar kan vinden. Uiteindelijk moet de ‘troepenmacht’ samenwerken met actieve defensiecomputers en onder bevel komen van de opperbevelhebber van de strijdkrachten.

Even goede vrienden
Op dit moment worden botnets vooral gebruikt door hackers die computergebruikers infecteren met malware, waarmee ze tijdelijk de controle kunnen overnemen. Ze kunnen op die manier duizenden machines inzetten voor een massale spamzending.

Maar specialisten als Williamson zijn bang dat de netwerken ook geschikt zijn om Amerika lam en blind te maken in cyberspace. In 2007 was Estland wekenlang het slachtoffer van een dergelijke DDoS-aanval, die waarschijnlijk afkomstig was uit het naburige Rusland. “Als de vijand burgercomputers gebruikt om ons schade toe te brengen, dan bestaat de kans dat we deze aanvallen”, zegt de kolonel.

Williamson erkent dat deze houding ruzie kan opleveren met zijn bondgenoten. “Hoe legt de VS aan zijn beste vrienden uit dat we hun computers moeten platleggen?” vraagt hij zich af. Zijn antwoord: een gezamenlijke operatie die de verdediging op het internet flink verbetert. Wie daarna nog buiten de boot valt, roept over zichzelf af dat zijn computer onschadelijk wordt gemaakt.

“De dagen van het fort zijn voorbij, zelfs in cyberspace”, zegt Williamson. “Terwijl Amerika zich sterk maakt op dit terrein, kan het zich niet veroorloven dat zijn tegenstanders zich vrijuit kunnen bewegen. Het botnet af.mil heeft bijna de capaciteit die een vijand kan helpen te verslaan of hem raakt voor hij onze kusten bereikt”, aldus de kolonel.