HTC is al jaren het boegbeeld van Windows Mobile. Maar met de Touch Diamond wilde de fabrikant een perfect mobiel internetapparaat creëren – en dat kon niet met Microsoft. Zoals altijd blijft Windows Mobile gewoon de fundering. Sterker nog, dit toestel is het eerste op de markt met versie 6.1 van het besturingssysteem. Maar de browser […]

Advertentie

HTC is al jaren het boegbeeld van Windows Mobile. Maar met de Touch Diamond wilde de fabrikant een perfect mobiel internetapparaat creëren – en dat kon niet met Microsoft.

Zoals altijd blijft Windows Mobile gewoon de fundering. Sterker nog, dit toestel is het eerste op de markt met versie 6.1 van het besturingssysteem. Maar de browser voor de smartphone komt uit Noorwegen, níet uit Redmond.

Ander beestje
De Diamond is de vierde telg uit de succesvolle Touch-familie, al is het een heel ander beestje dan de vorige Touch-telefoons. Om te beginnen is de behuizing heel wat compacter dan bij de doorsnee zakelijke smartphone. De diamant in de naam verwijst naar de achterkant. Die is niet glad, zoals bij de gemiddelde gsm, maar voelt hoekig aan. Ook zijn de vier hoeken afgevlakt.

Aan de voorkant wordt het toestel grotendeels in beslag genomen door het grote aanraakscherm. Maar HTC gaat niet zo ver om alle knoppen te dumpen, want onderaan vindt u een scrollwieltje en vier toetsen. De telefoon is klein en dat is geen toeval, aldus hoofdontwerper Horace Luke: "We hebben het zodanig ontworpen dat het in de hand en de broekzak past."

Nieuwe softwarelaag
De kern wordt gevormd door een nieuwe softwarelaag boven op Windows Mobile: Touch 3D. Die bouwt voort op de TouchFlo-interface van de eerste Touch-versies, maar gaat veel verder. Touch 3D heeft meer diepgang en kiest visueel voor allerlei driedimensionele snufjes.

Bij het scrollen door het contactboek bladert u bijvoorbeeld door foto’s van contacten. Met een beweging van de duim neust u door de albumhoezen in uw muziekcollectie. De interface toont standaard onderaan een balk met een reeks iconen van de hoofdfuncties. Deze balk verschuift als u er met een vinger over beweegt.

Surfen
Telefoons zoals de iPhone tonen aan dat surfen op een gsm goed kan, maar tegelijkertijd zorgen patenten ervoor dat niet iedereen die voorbeelden kan volgen. Bij de Touch Diamond krijgt u bij het surfen eerst een overzicht van een webpagina zoals het op een pc zou verschijnen. Om in te zoomen op een bepaald deel van een webpagina, tikt u op de juiste plek op het scherm. Op dat moment wordt de vergrote tekst aangepast aan de schermgrootte.

Uiteraard kan er op een HTC-persconferentie geen Microsoft-vertegenwoordiger ontbreken, ook nu niet. Zijn boodschap is duidelijk: "In ons laatste kwartaal hebben wij meer toestellen verscheept dan Apple ooit iPhones verkocht."

Maar toch is de band tussen HTC en Microsoft iets losser geworden. Eerder trad HTC al toe tot de Open Handset Alliance van Google. En nu is er de beslissing om de Touch Diamond uit te rusten met Opera en niet met Internet Explorer.

Wat een moeilijk moment oplevert tijdens de persconferentie, als de Microsoft-vertegenwoordiger probeert uit te leggen waarom hun belangrijkste mobiele partner Internet Explorer links heeft laten liggen. "De timing is niet goed, wij sleutelen nog aan IE6 voor Windows Mobile", luidt het. "En wij moeten de beste browser hebben", klinkt het dan weer sec bij HTC.

De exacte prijs van de Diamond is nog niet bekend, maar zal (ongesubsidieerd) rond de 550 euro liggen. Het toestel – tevens met GPS, 4 GB geheugen en een camera van 3,2 megapixel – zal nog een maandje nodig hebben om de markt te bereiken.

Advertentie