Nieuws

De server volgens Apple

 

In de serverwereld draait het meestal tussen Windows Server, Linux en Unix, maar er is nog een andere speler op de markt: Apple. Het bedrijf lanceerde enige tijd geleden in alle stilte Mac OS X Server 10.5 ‘Leopard’. De nieuwe versie van het serverbesturingssysteem van Apple heeft heel wat troeven en dat voor een lage prijs.

Apple promoot de serverversie van OS X vooral in het kader van zijn Xserve rack-mounted servers. Prachtige machines, en technische hoogstandjes, maar duur, want voor een beetje server bent u al snel € 5.000 kwijt. De Xserve, nu met Intel Xeon processoren, wordt standaard geleverd met OS X Server 10.5 als besturingssysteem. Het OS is echter ook apart te koop, en kunt u al installeren op eender welke Mac met een G4-processor van 867 MHz. Wij testten OS X Server zowel op een dure Xserve als op een Macbook en zelfs op een erg goedkope Mac Mini. In alle gevallen werken de features van OS X Server snel en waanden we ons op een echte dure server.

Gebruiksvriendelijke installatie

OS X Server 10.5 is, qua uitzicht en gebruiksvriendelijkheid, uiteraard gebaseerd op Mac OS X, en dat merkt u al bij de installatie. De Server Assistant laat de beheerder namelijk uit drie serverprofielen kiezen, waaronder een standaardprofiel waarbij de server geconfigureerd wordt voor file sharing, agendabeheer, een instant messaging-server, een mailserver, een webserver, toegang op afstand en back-up. Dat is ideaal als het een standalone Mac-server betreft. Het profiel Workgroup is beperkter, met file sharing, agendabeheer, instant messaging, webserver en back-up. Dat komt van pas als de server een extra server is of alleen dient voor een bepaald team of departement binnen een bedrijf. Kiest u voor Advanced, dan krijgt u daarnaast ook een podcasting-server en een aantal diensten als VPN, workgroup management, directory services, clustering en system imaging.

Eenvoudig beheer

Eenmaal Mac OS X Server 10.5 geïnstalleerd is, kunt u de actieve services eenvoudig monitoren via Server Preferences. Het standaardprofiel geeft dan de vijf services weer, met een groen of rood ‘lichtje’ naast elke server, zodat de beheerder meteen weet waar er problemen zijn. Via hetzelfde configuratiepaneel is het ook mogelijk om gebruikers en groepen te beheren, systeeminformatie op te vragen en de firewall in te stellen.
Server Preferences heeft weinig opties; kiest u bijvoorbeeld de webserver uit, dan kunt u die enkel aan- of uitzetten, de homepage instellen en een wiki aanmaken. Wilt u meer details zien en zowat alle aspecten van de server beheren, dan moet u het optionele Server Admin installeren. Met dat programma kunt u de server zelf, of remote servers op afstand, beheren. Gedaan dus met het wijzigen van cryptische bestanden in de configuratie van de mailserver. Ook logs en statistieken kunt u met Server Admin makkelijk bekijken en interpreteren.

 

Mogelijkheden

De webserver is een aangepaste versie van Apache 2.2, en bevat naast een gewone webserver ook mogelijkheden om heel snel wiki’s en blogs te maken, met de nodige sjablonen inbegrepen, en automatisch rss-ondersteuning en een wysiwyg-editor. De mailserver is gebaseerd op Postfix en Cyrus en ondersteunt onder andere Kerberos versie 5 en Cram-MD5. Verder ondersteunt OS X Server iCal als agendaserver, iChat voor instant messaging en een groot aantal andere diensten, waaronder MySQL 5 voor databanken. Interessant is ook het ingebouwde Podcast Producer om erg snel audio- of videopodcasts te maken. OS X Server bevat ook Spotlight Server om bestanden te zoeken over het gehele netwerk, maar de belangrijkste toevoeging is zonder twijfel Time Machine, dat u misschien kent van OS X 10.5. Daarmee wordt van de server automatisch een back-up gemaakt naar een andere partitie of schijf.

Prijs

Ook de prijs lijkt interessant: € 460 voor een versie tot 10 (interne) clients of € 930 voor een versie met een onbeperkt aantal clients. Gebruikt u de server enkel voor webdiensten (webserver, mailserver enz.), dan volstaat trouwens de goedkoopste versie, want de 10-client limiet geldt enkel voor gelijktijdige file sharing. Bij een Xserve wordt de onbeperkte versie meegeleverd.
Mac OS X Server 10.5 is geen Windows-server en het vergt moed om een Mac als server te installeren. Toch is het een oplossing die geschikt is voor KMO’s en grotere bedrijven, al was het maar als web- of internetserver, en dat voor een erg aantrekkelijke prijs.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business