Microsoft trekt het witte doek van Live Mesh en onthult een synchronisatiedienst waarmee elke computer en gadget toegang moet krijgen tot dezelfde bestanden. Ray Ozzie, oppersoftwarebouwer voor het bedrijf uit Redmond, is al meer dan twee jaar bezig aan zijn Live Mesh, dat Microsoft klaar moet maken voor het mobiele tijdperk. Het project, dat na […]

Advertentie

Microsoft trekt het witte doek van Live Mesh en onthult een synchronisatiedienst waarmee elke computer en gadget toegang moet krijgen tot dezelfde bestanden.

Ray Ozzie, oppersoftwarebouwer voor het bedrijf uit Redmond, is al meer dan twee jaar bezig aan zijn Live Mesh, dat Microsoft klaar moet maken voor het mobiele tijdperk. Het project, dat na de presentatie afgelopen dinsdag in handen komt van tienduizend bètatesters, houdt het midden tussen een softwareplatform en een online programmawolk, waar Google Apps een goed voorbeeld van is.

Net als bij een schakelketting moet een gebruiker van Live Mesh al zijn computers en mobiele apparaten kunnen toevoegen, waarna hij via het internet toegang heeft tot zijn persoonlijke bestanden. Het platform beschikt daarnaast over een ingebouwde feedlezer, een consolepaneel voor alle aangesloten apparaten en een koppeling met de IE-browser. Microsoft heeft het ambitieuze plan om Macs, consoles, printers en mediaspelers toe te voegen aan de Mesh-keten, maar in de testfase kunnen alleen Windows-computers worden aangesloten.

Ozzies lievelingsdienst heeft een eigen ontwikkelomgeving, de Mesh Operating Environment (MOE), waar online applicaties bovenop kunnen worden gebouwd. MOE wil vooral een open platform zijn en geen Windows-aangelegenheid. De softwaremaker nodigt daarom ontwikkelaars van alle kleuren uit om applicaties te ontwerpen voor Live Mesh en voegt ondersteuning voor Flash en JavaScript toe.

Beperkingen
De dienst heeft echter beperkingen die Microsofts eigen ambitie in de weg zitten. Live Mesh werkt alleen met een Windows Live-identiteit, waardoor de samenwerking met andere platforms en minder vertrouwde fabrikanten al snel in gevaar komt. De softwaremaker zegt in de toekomst de OpenID-technologie te overwegen, maar ook dit online paspoort is nog verre van algemeen aanvaard.

Het is daarnaast de vraag of Microsoft met Live Mesh het beste antwoord heeft op de migratie naar het web en de beweeglijkheid die hoort bij mobiele toegang naar het internet. Hoofd van Salesforce.com Marc Benioff is weinig positief over de kans van slagen die het online/offline-project heeft. “Deze keer ligt het zwaartepunt op het internet”, zegt hij tegen CNET News. Daardoor moeten ze nu dus op gelijke voet opereren met de concurrentie, omdat Microsofts desktopmonopolie ongedaan wordt gemaakt door het netwerk en nieuwe apparaten.”