Nieuws

Belgacom moet voor Raad voor de Mededinging verschijnen

Belgacom Mobile heeft in de periode 2002-2005 misbruik gemaakt van zijn machtspositie. Dat staat in een verslag van de auditeur van de Raad voor de Mededinging, dat dinsdag aan de Raad is overhandigd. Het verslag heeft betrekking op een klacht van Base uit oktober 2005, die aanleiding gaf tot een huiszoeking bij Belgacom in januari 2006.

In zijn verslag zegt de auditeur dat Belgacom Mobile zich in de periode tussen 2002 en 2005 schuldig heeft gemaakt aan het opleggen van excessieve prijzen voor het beëindigen van mobiele gesprekken op zijn netwerk (de zogenoemde terminatietarieven). Die prijs zou hoger zijn dan de werkelijke kostprijs.

Het auditoraat vindt ook dat Belgacom Mobile zonder economische verantwoording getrouwheidskortingen heeft toegekend aan haar professionele gebruikers, en dat er sprake was van een “price squeeze”: de groothandelsprijzen die Belgacom aanrekende enerzijds en de eigen mobilofonietarieven voor eindgebruikers anderzijds, zouden concurrenten niet hebben toegelaten om een redelijke winstmarge te hebben.

Nu de auditeur een verslag heeft gemaakt over de klacht van Base, is het aan de Raad voor de Mededinging om uitspraak te doen over de vraag of Belgacom inderdaad misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie. Dat zou over enkele maanden gebeuren. De Raad kan in principe een boete opleggen die tot 10 procent van de omzet bedraagt.

Belgacom wilde woensdag geen commentaar geven op de inhoud van het verslag. “Dit is een lopende procedure. Het is nu aan de Raad voor de Mededinging. Wij zullen onze argumenten uiteenzetten voor de Raad”, aldus woordvoerder Jan Margot.

Base reageert verheugd op het verslag van de auditeur. "Historisch gezien verandert Belgacom zijn politiek alleen maar onder druk, na een uitspraak van de rechtbank of een verplichting door het BIPT", zegt woordvoerder Bart Vandesompele.

Base voert momenteel nog een andere procedure op het vlak van de mobiele terminatietarieven. Die tarieven worden momenteel bepaald door de nationale telecomregulator BIPT. Die heeft onlangs nieuwe tarieven opgelegd, waarbij Base zijn tarieven moest verlagen en Belgacom de zijne mocht verhogen. Door een uitspraak van het Brussels Hof van Beroep, kan Belgacom die verhoging niet doorvoeren, wat dit jaar tot verlies aan inkomsten leidt.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business