Nieuws

Microsoft test huurmodel voor Office

Microsoft wil zijn kantoorpakket Office gaan aanbieden via een huurlicentie. Het bedrijf bevestigt dat het de komende dagen tests start waarbij de software, gekoppeld aan het beveiligingspakket OneCare, als abonnement wordt verkocht.

Het gebundeld product heeft de werknaam Albany. Microsoft is van plan om het zeer binnenkort in een beperkte bètaversie aan te bieden. Dit met het oog op een definitief huuraanbod later dit jaar. De voorwaarden zijn eenvoudig: zolang de gebruiker betaalt, heeft hij recht op de laatste versie van Microsoft Office en OneCare. Wanneer het abonnement wordt stopgezet, vervallen alle rechten op de software.

Bij het aanbod levert Microsoft meteen gratis software mee. Zo krijgen gebruikers onder meer Office Live Workspace, Photo Gallery en Mail op hun bord. Als de test een succes is, dan is het niet uitgesloten dat ook andere software van het bedrijf via hetzelfde huurconcept beschikbaar komt.

Een belangrijke beweegreden van Microsoft kan zijn dat het een beter verkoopmodel zoekt voor zijn producten. Enkele euro’s per maand komen immers goedkoper over dan de eenmalige 120 euro die Microsoft nu vraagt voor Office 2007 Home. Iets wat belangrijk is nu gratis alternatieven zoals OpenOffice.org en Google Docs & Spreadsheets steeds professioneler worden.

Overigens is dit weliswaar de eerste keer dat Microsoft probeert om de consument te verleiden met een nieuw licentiemodel, maar bedrijven kunnen in de VS al langer software huren. Vorige zomer lanceerde het softwarebedrijf daar namelijk CRM Live, een onderdeel van Office Live, waarbij de klanten betalen voor het gebruik van de applicatie, die overigens wordt gehost – samen met de bijbehorende gegevens – op de server van een Microsoft-partner. Die kan daar tien procent van de huurprijs op verdienen. Of dat ook met Albany het geval zal zijn, is momenteel niet duidelijk. Vast staat wel dat Microsoft niet van plan lijkt om halsstarrig vast te houden aan zijn huidige businessmodellen, ook al kan dat op termijn tot wrijvingen leiden met de bestaande partners.

Met een bijdrage van Ina Fried, CNet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business