Nieuws

Racebaangeheugen IBM stuurt harde schijf naar museum

IBM is er voor de eerste maal in geslaagd gegevens te bewaren op zijn experimentele zogenoemde ‘racebaan’-geheugen. Deze nieuwe magnetische geheugensoort biedt volgens het bedrijf de snelheid van Flash en het goedkope opslagvermogen van gangbare harde schijven.

De IT-gigant vernoemde zijn nieuwe vondst naar een racecircuit omdat de opslag de vorm heeft van een U-vormige nanodraad, waarlangs magnetische gebieden met hulp van stroomimpulsen worden gestuurd. De IBM-wetenschappers waren al in staat om de magnetische ‘domeinen’ met 110 meter per seconde langs de draad te jagen, maar nu zijn ze er voor het eerst in geslaagd om drie bit weg te schrijven op het revolutionaire geheugen.

Terabytes
Die kleine hoeveelheid lijkt lichtjaren weg van de terabytes aan opslag die momenteel beschikbaar zijn, maar geestelijk vader Stuart S. P. Parkin en medewerkers zijn vol vertrouwen dat ze binnen korte tijd een vervanger voor zowel Flash-geheugen als ouderwetse harde schijven in de koker hebben.

Volgens de onderzoekers wordt het geheugen goedkoper naarmate er meer Racetrack Memory (RM)-eenheden bijkomen. Bovendien is het, in tegenstelling tot de twee eerder genoemde geheugensoorten, drie- in plaats van tweedimensionaal van aard. De nanodraden worden opeengestapeld in een chip die compacter is dan alle solid-state disks (ssd) die op dit moment op de markt zijn.

Opslagvermogen
De techniek, die geen bewegende delen kent, heeft volgens IBM een potentieel opslagvermogen dat vele malen hoger ligt dan beschikbare technieken en is door zijn energiezuinigheid uitermate geschikt voor draagbare, op batterijen werkende gadgets.

Parkin en consorten publiceerden hun bevindingen in verschillende artikelen in het wetenschappelijke tijdschrijft Science. Voordat racebaangeheugen andere opslagmethodes naar het museum kan sturen, moeten de medewerkers van IBMs Almaden Research Laboratory er eerst in slagen om controle te krijgen over de grote hoeveelheid stroom die nodig is om de magnetische velden voort te bewegen. Door de grote hitte die daarbij vrijkomt, kunnen de nanodraden vervormen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business