Nieuws

Barry Callebaut wil collaboration & unified communications

 

Barry Callebaut, een samensmelting van het Belgische Callebaut met het Franse Cacao Barry, produceert cacao, chocolade en confiserie. Het bedrijf heeft meer dan dertig productie-eenheden in 24 landen en stelt meer dan 8.500 mensen te werk. Het bedrijf gaat zijn Lotus Notes-pakket uitbreiden met Quickr en Sametime om de communicatie te optimaliseren en kosten te besparen.

Bij Bary Callebaut in België werken zo’n 700 mensen maar Christ Biebuyck, die uitleg geeft over het gebruik van IBM’s portfolio, is verantwoordelijk voor de Notes-omgeving van alle vestigingen wereldwijd. Op dit moment wordt er in het bedrijf enkel Notes en Domino gebruikt. “Maar we plannen wel Quickr, Sametime en dergelijke te gaan gebruiken naar eind 2008,” zegt Biebuyck, “en voor 2009 de Portal-oplossingen.”
De Domino-omgeving draait op Windows server 2003, release 7.03, en het bedrijf wil binnenkort naar Windows server 2008 migreren. Het zal de integratie met Sametime (unified communications) en Quickr (een samenwerkingsplatform) op hetzelfde moment op poten zetten wanneer er met die serverovergang wordt aangevangen.

De integratie van Sametime en Quickr zouden duidelijk voordelen opleveren. “Sametime en Quickr zorgen voor een grote kostenbesparing. Bij Sametime is dat door webconferencing en screensharing, Quickr laat je besparen op fileservers. Bij Quickr kan je daarnaast ook zeker zijn dat je slechts 1 versie van een document hebt, gekoppeld aan versiebeheer,” aldus Biebuyck: “Daarnaast heb je de grote integratie met Notes en Microsoft, wat het voor de eindgebruiker allemaal veel beter beheersbaar en makkelijker bruikbaar maakt. Dat, gekoppeld aan Notes 8.5 met single storage, maakt het plaatje compleet.”

Vraag naar SAP-oplossing
Lotus Notes wordt al erg lang gebruikt binnen de onderneming, al meer dan tien jaar. “Dat is zeker al van de release 4.5,” zegt Biebuyck. Oorspronkelijk enkel als mail-client, maar gaandeweg is het bedrijf steeds meer functies gaan benutten. Het grote gemis lijkt echter het ontbreken van een degelijke SAP-ondersteuning te zijn. Bij Barry Callebaut worden ook CRM-applicaties van SAP gebruikt, en momenteel zouden er nog geen afdoende integratiemogelijkheden bestaan om beide pakketten met elkaar te laten samenwerken.

Het bedrijf gaat daarom bekijken hoe ‘Atlantic’ kan worden geïntegreerd in de workflow. Atlantic is de codenaam van een gezamenlijk softwareproject tussen IBM en SAP waarbij data uit SAP’s Business Suite rechtstreeks vanuit de Notes-omgeving kan worden benaderd. Volgens Laurent Boes van IBM België is dat concept beter dan Duet, de integratieoplossing van Microsoft Outlook en het SAP-pakket, doordat Atlantic in Notes zelf gaat draaien. Bij Duet zou er een eigen omgeving worden gecreëerd. De komst van Atlantic werd stilaan tijd, want volgens Biebuyck was het ontbreken van die integratiemogelijkheden zowat het grootste gemis van de Notes-omgeving.
 

Security, maar niet overal

 

IBM bood wel integratiemogelijkheden met de SAP-pakketten, maar die waren voor Barry Callebaut ontoereikend, vooral op het vlak van security. “Wij hebben een securitymodel binnen SAP, en om dat te integreren naar Lotus Notes en dan zeker te zijn dat de security up-to-date is en maar op één plaats moet worden aangepast… Dat was voor ons de voornaamste reden om het niet te doen. Uiteindelijk zit er bij ons voldoende informatie in SAP en we kunnen niet het risico lopen daar iets mis mee gaat,” aldus Biebuyck.

Barry Callebaut vindt dat de Lotusproducten wel degelijk een voordeel hebben ten opzichte van Microsofts Outlook/Exchange-platform. Biebuyck heeft het dan vooral over unified collaboration, maar ook security. “Als we puur naar e-mail kijken, naar problemen als spam en dergelijke, dan is Notes al een stuk veiliger. En het is goedkoper.” De integratiemogelijkheden spelen ook een positieve rol. “Het is niet nodig om alle applicaties open te hebben. In ons geval is dat dan SAP en Notes en daarmee heb je alles wat je nodig hebt. Bij Microsoft ben je verplicht om op de servers verschillende applicaties draaiende te hebben, bij Lotus Domino heb je die verplichting niet en heb je toch minstens evenveel mogelijkheden.”
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business