Nieuws

Minilaptops verlenen XP uitstel van executie

Na een week vol geruchten zegt Microsoft dat het Windows XP toch langer gaat verkopen. Er zit wel een grote beperking op, want het besturingssysteem is enkel nog verkrijgbaar voor minilaptops, zoals de Asus Eee. Bovendien gaat het alleen om Windows XP Home, de basisversie van het softwarepakket.

Juni 2008 zou de einddatum zijn voor de losse verkoop van het besturingssysteem. Computerverkopers krijgen nog een half jaar uitstel tot ook zij in januari 2009 onherroepelijk moeten overstappen naar Windows Vista. Bij goedkope minilaptops schieten de prestaties echter tekort om de opvolger van XP te draaien. Daarom is er nu uitstel van executie voor XP tot juni 2010.

Tegenover persbureau AP zegt Microsoft dat er een grote vraag naar Windows op deze kleine toestellen is. De keuze is uiteraard ook van strategisch belang. Lichte notebooks kunnen immers niet met Vista werken. Door de verkoop van XP stop te zetten blijft een Linux-systeem de enige mogelijkheid, iets wat Microsoft liever niet riskeert gezien het succes die de ultradraagbare computers momenteel kennen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business