Nieuws

AMD-primeur: processors met drie kernen

Advanced Micro Devices (AMD) verscheepte woensdag voor het eerst zijn Phenom-processorchips met drie kernen. De nieuwe chips bevatten een lastige bug die de chipmaker al maanden achtervolgt.

De Phenom X3 8400 (2,1 GHz) en 8600 (2,3 GHz) mikken op het bieden van prestaties voor een scherpe prijs. “Het waardeaanbod is simpel. Drie kernen versus twee kernen. Kies maar”, zegt marketingmanager Pat Moorehead van AMD. “Als je twee kernen tot het uiterste gebruikt, is dit een extra kern om achtergrondtaken uit te voeren.”

Achterstand
AMD heeft een zwaar jaar achter de rug en wil met zijn driekoppige nieuwkomers de ruime achterstand op rivaal Intel inlopen. De chipmaker beweert dat de nieuwe Phenom-chipsets in combinatie met de AMD 780-serie bij dezelfde kloksnelheden als een dualcore-processor tot dertig procent betere prestaties opleveren.

Dean McCarron, eigenaar van Mercury Research, verwacht dat Intel terugslaat met een goedkoop geprijsde quadcore-processor of de prestaties van een van zijn dualcore-modellen opschroeft. De eerste mogelijkheid is volgens hem de meest waarschijnlijke.

Quadcoregeweld
Samen met de X3 lanceert AMD vier nieuwe Phenom X4-processoren die een belangrijke bug de wereld uit helpen. De quadcore-uitvoeringen, met als pronkstuk de Phenom X4 9850 Black Edition, zijn speciaal voor gamingcomputers gemaakt en worden gekoppeld aan de AMD 790-chipsets.

Toch is de fabrikant nog niet geheel af van de ‘TLB-bug’ die het uit zijn nieuwe quadcoreprocessoren verwijderde. De eerste lichting van de nieuwe X3-chips bevat de fout nog steeds en ook de quadcore X4 9100e kampt met hetzelfde probleem. AMD hoopt de fout uit de consumentenversie van de X3 verwijderd te hebben. In deze recensie van de Phenom 9600 kunt u lezen waar de schoen wringt.

De nieuwe verschepingen, die niet in de winkel zullen komen, zijn hard nodig voor AMD om zijn hardwarepartners te vriend te houden. HP maakte bekend dat het de Phenom X3 en X4 in zijn zakencomputers inbouwt, en zal ook enkele consumentsystemen ermee uitrusten.
Dell, dat tot voor kort een behoorlijk aantal AMD-laptops op zijn site aanbood, schrapte een groot aantal modellen die draaiden op processoren van de chipmaker. Toch wordt ook van deze Amerikaanse computerbouwer verwacht dat hij Phenom-machines gaat aanbieden. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business