Telenet en INDI-beheerder Interkabel mogen hun overnameplannen voorlopig niet verder uitwerken, op straffe van een miljoen euro per inbreuk per partij. De rechter geeft Belgacom in een kort geding gelijk en zegt dat het bedrijf geen kans heeft gekregen om een bod op Interkabel te doen. De uitspraak zet een rem op de overname van Interkabel […]

Advertentie

Telenet en INDI-beheerder Interkabel mogen hun overnameplannen voorlopig niet verder uitwerken, op straffe van een miljoen euro per inbreuk per partij. De rechter geeft Belgacom in een kort geding gelijk en zegt dat het bedrijf geen kans heeft gekregen om een bod op Interkabel te doen.

De uitspraak zet een rem op de overname van Interkabel door Telenet. Toch is dat niet de bedoeling van Belgacom. "Dit is geen vertragingsmanoeuvre", zegt woordvoerder Jan Margot. "Wij vragen alleen maar een open procedure waarin wij zelf ook kandidaat kunnen zijn." Het bedrijf heeft overigens in januari een aanbod gedaan aan Interkabel, waarbij het meer geld belooft terwijl het geen exclusiviteit hoeft.

Interkabel is de verzameling van de vier vrije intercommunales. Een van de activiteiten van de groep is INDI, dat digitale televisie aan een derde van Vlaanderen levert. Telenet kondigde in november een overname van deze intercommunales voor 170 miljoen euro aan, want het heeft INDI nodig om in heel Vlaanderen digitale televisie aan te bieden. Belgacom was er echter niet mee opgezet dat dit in alle stilte gebeurde en eist nu een gelijke behandeling van beide partijen.

Telenet reageert koel op de beslissing van de rechter. "Op dit ogenblik bestuderen wij de zaak", zegt woordvoerder Jan De Grave. Voor het Mechelse kabelbedrijf is het besluit een zware opdoffer. Toch is de saga nog niet voorbij. Pas als de rechter een uitspraak ten gronde doet, weten we definitief of Telenet de gesprekken met Interkabel/INDI mag verderzetten, of dat er een open procedure in de plaats komt.

Update: 14 maart, 17.45 uur
Telenet heeft bekendgemaakt dat het in beroep gaat tegen de uitspraak. Hoewel deze vooral tegen Interkabel is gericht, zegt Telenet dat het ook nadelige gevolgen ondervindt door de beslissing van de rechter.

Advertentie