Goed nieuws voor de bezitters van een MacBook Air of MacBook Pro die graag gebruikmaken van de MultiTouch-technologie in deze notebooks. Een klein stukje software maakt het mogelijk om veel méér te doen met enkele gebaren; in zowat iedere applicatie bovendien. Apples multitouch-trackpad herkent de bewegingen knijpen, vegen en draaien. Met deze gebaren kunt u gemakkelijk […]

Advertentie

Goed nieuws voor de bezitters van een MacBook Air of MacBook Pro die graag gebruikmaken van de MultiTouch-technologie in deze notebooks. Een klein stukje software maakt het mogelijk om veel méér te doen met enkele gebaren; in zowat iedere applicatie bovendien.

Apples multitouch-trackpad herkent de bewegingen knijpen, vegen en draaien. Met deze gebaren kunt u gemakkelijk tekst vergroten, door foto’s bladeren of een beeld aanpassen. Het tooltje MultiClutch van Will Henderson breidt het scala van mogelijkheden flink uit voor elke Cocoa-applicatie.

U kunt bijvoorbeeld inzoomen om e-mail te openen, uitzoomen om vensters van applicaties te sluiten of een neerwaartse veeg maken om het programma Quicksilver op te roepen. Dit zijn slechts suggesties, want de gebruiker bepaalt zelf welke gebaren hij gebruikt om bekende sneltoetsen in een applicatie uit te voeren. Een invoermanager registreert de gebaren, kijkt welke sneltoets de gebruiker hieraan gekoppeld heeft en voert deze uit.

Henderson heeft geëxperimenteerd met combinatiegebaren naast de vier veegrichtingen, in- en uitzoomen en roteren. Zo is het mogelijk om in één vloeiende beweging in- en uit te zoomen en andersom. "Misschien komen er nog meer gebaren, mits ze intuïtief en bruikbaar genoeg zijn", aldus de maker in een toelichting.


Geen velden gevonden.