Nieuws

Veel twijfel bij Microsofts openheid

Na Microsofts belofte over meer openheid, rijzen de eerste vragen al in de IT-wereld. Er doen uiteenlopende theorieën de ronde over de verborgen agenda achter de aankondiging. En ook de uitvoerbaarheid wordt in vraag gesteld.

Een van de redenen voor de openheid die Microsoft zelf opnoemt, zijn de eisen van de Europese Commissie. Deze reageerde al koel: “De aankondiging heeft geen verband met antitrustinbreuken van Microsoft in het verleden.” Daarenboven merkt de Commissie fijntjes op dat er eerder al een viertal soortgelijke aankondigingen waren over Microsofts interoperabiliteitsplannen.

Eurocommissaris van mededinging Neelie Kroes heeft twee onderzoeken lopen tegen Microsoft, één over interoperabiliteit en één over de bundeling van software. De Commissie merkt op dat Microsoft in zijn mededeling niets over dat laatste heeft gezegd.

Ecosysteem redden?
Er wordt ondertussen duchtig gespeculeerd over verborgen agenda’s die Microsoft kan hebben. Een denkpiste is dat Microsoft zijn ecosysteem moet zien te redden. Andere vendors in de markt zoals Sun, IBM en HP zouden door hun gebruik van open bron beter tegemoetkomen aan de verzuchtingen van partners, programmeurs en klanten.

Zo zegt Andi Gutman, medeoprichter van PHP-bedrijf Zend op technologiesite CNet: “Ik twijfel er niet aan dat Microsoft hiermee goed doet voor zijn zaken. Ik denk dat Microsoft eindelijk begrepen heeft dat zijn gesloten aard de groei van het ecosysteem ernstig heeft gehinderd.”

Dichter bij huis denkt Carl DHalluin van QLayer ongeveer hetzelfde: “Het was te verwachten dat Microsoft met een statement zou komen dat lijkt op opensourcing. Wall Street begint immers het opensource zakenmodel te begrijpen en gaat inzien dat Microsofts geslotenheid integratie en interoperabiliteit in de weg zal staan. Geslotenheid werkt remmend op partnerschappen, vooral in de servermarkt.”

Glijmiddel voor andere plannen: OpenXML en Yahoo
Microsoft gaat bij de geplande overname van Yahoo op een antitrustonderzoek van de Europese Commissie stoten. Ken Wasch, topman van SIIA, Software and Information Industry Association, denkt dat Microsoft de Commissie wil overtuigen dat het geen monopolist meer is.

Teglijkertijd probeert Microsoft ook OpenXML als ISO-standaard erkend te krijgen. Hiervoor gaat het bedrijf de steun nodig hebben van concurrenten uit de sector. Er wordt dan ook gespeculeerd dat de aankondiging ook bedoeld is om anderen te overtuigen dat het Microsoft menens is met openheid.

Te veel informatie?
Hans Van Heghe, CEO van Leuvens specialist van informatie- en kennisoplossingen ICMS, vreest dat er binnenkort gewoon te veel informatie beschikbaar zal zijn. “30.000 pagina’s op MSDN plaatsen is niet onmiddellijk een goeie aanpak. Het lijkt op doodslaan met informatie.”

"De extra informatie zal waarschijnlijk een aantal integraties vereenvoudigen en waarschijnlijk meer mogelijkheden – en meer werk – bieden. De voornaamste vragen blijven evenwel: kwaliteit en volledigheid van de documentatie, hoe relevante informatie vinden, en wat bij nieuwe versies van deze ‘high-volume products’?”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business